Slager Laurent Shair uit de provincie Luik kiest voor eigen energievoorzieningen, los van het bestaande gas- en elektriciteitsnet

De energiecrisis schaadt alle Belgische zelfstandigen. Steeds meer bakkers, kaashandelaars en slagers worden geconfronteerd met onredelijke gas- en elektriciteitsrekeningen. Sommige sluiten zelfs voorgoed de deuren. Maar er zijn er die zich weten te redden en zich aanpassen om hun verbruik te minimaliseren en te besparen. Dit is het geval van de slager laurent Shair uit de provincie Luik.

Foto’s: Zonnepanelen met thuisbatterijen en een eigen gastank voorzien in alle energiebehoeften van slager Laurent Shair

Laurent heeft onlangs zijn slagerij verbouwd, en hij maakte van de gelegenheid gebruik om zijn hele stroomvoorziening te herzien. Als je zijn slagerij binnenkomt, ziet die eruit als elke andere slagerij, maar toch is die van Laurent Schair anders. Op energetisch vlak is de beenhouwerij namelijk zelfvoorzienend. Concreet betekent dit dat de slagerij niet aangesloten is op het gas- en elektriciteitsnet. Want voor de slager was de voorgestelde kost voor aansluiting op het net te duur: “Voor het aanleggen van een sleuf van 300 meter werd ons iets meer dan 25.000 euro gevraagd. Voor mij was dat geen optie. Na het betalen van zo’n dure aansluitingsprijs, zou ik maandelijks nog eens 600 tot 700 euro moeten neer dokken.

Eigen batterijen, gastank en heel veel zonnepanelen

Dus in 2020 greep Laurent zijn kans. Hij installeerde zonnepanelen, een gastank en (thuis)batterijen. En het is Matthieu Wuidar, de eigenaar van het bedrijf dat gespecialiseerd is in fotovoltaïsche energie, die dit voor hem realiseerde: “Er zijn fotovoltaïsche panelen die overdag energie produceren. Wanneer de productie groter is dan het verbruik, wordt het opgeslagen in de batterij, en ‘s avonds worden de energiestromen omgekeerd, en is het de batterij die het huis en de slagerij weer van elektriciteit voorziet, zodat er tot de ochtend voldoende elektriciteit is.

Generator

In de winter kan een generator het overnemen. Dit alles kostte de slager 57.000 euro. Maar gezien de prijs van energie voorkomt dit onaangename verrassingen: “Er zijn collega’s die ongeveer eenzelfde slagerij qua grootte uitbaten. Met de huidige prijzen betalen ze al meer dan 2800 euro per maand. Dit is een onhoudbare situatie die hen uiteindelijk zal dwingen de prijzen van hun producten te verhogen of failliet te gaan”, aldus slager Laurent Shair.

Bron: RTBf

Info installateurs: https://www.advenso.be/rescert-installateur-zonnepanelen-advenso/

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*