Haarlem verbiedt vleesreclame in de openbare ruimte

Reclame voor vleesproducten mag straks niet meer in het Haarlemse straatbeeld, bevestigt Ziggy Klazes, gemeenteraadslid van GroenLinks, volgens berichtgeving in Trouw. Voor zover bekend is dit de eerste gemeente ter wereld die een dergelijk verbod invoert.

Er zijn al gemeenten die “fossiele reclame”, zoals vliegreizen en benzineauto’s, hebben verboden: Amsterdam, Den Haag en Leiden. In Haarlem werd een soortgelijke motie opgesteld, maar Klazes ging verder en voegde een verbod op reclame voor vleesproducten toe.

“We nemen dit zeer serieus,” legt Klazes uit. “Niet-biologische vleesproductie is zeer schadelijk voor het klimaat. We willen lokaal doen wat we kunnen, en we willen mensen niet misleiden om keuzes te maken die schadelijk zijn voor het milieu.”

De bedoeling van van GroenLinks is reclame te verbieden voor heel goedkoop vlees: kiloknallers, zoals ze dat in Nederland noemen. “Een kilo varkensvlees voor een paar euro”. dat soort reclame vindt Haarlem echt onaanvaardbaar.

Pas vanaf 2024

Zoals de zaken er nu voor staan, zullen de gevolgen van het verbod pas in 2024 zichtbaar worden. Alles heeft te maken met de bestaande contracten met de exploitanten van bushokjes en uitstallingen in de openbare ruimte.

Bron: Trouw

Kritiek op het besluit

Haarlem is de eerste gemeente ter wereld die de reclame op vlees in de publieke ruimte verbiedt. ‘Dutch city becomes world’s first to ban meat adverts in public’ kopte The Guardian. Een goed idee, of bettuteling? Volgens Trouw is het verbod onnodig paternalistisch. Het Noordhollands Dagblad vroeg Haarlemmers wat zij ervan vinden.

In BN DeStem schrijft John Bas de column Een kliekje bleekscheterige betweters misgunt mij vlees’.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*