Rationeel werken moet energiefactuur drukken

De hoge energieprijzen doen de ondernemer nadenken over zijn ambacht. Wat maak je best nog zelf en wat besteed je beter uit? En kan je ook nog op allerlei andere zaken besparen? Kris D’haens, een slager van de vierde generatie uit Aalst bereid zijn warme gerechten zoweel mogelijk terzelfertijd. “Alles samen koken en bakken om het elektriciteitsverbruik te beperken. Een deel van de producten die niet goed genoeg verkopen heb ik toevertrouwd aan een ambachtelijke slager in Koekelare. Kwaliteit is nog steeds belangrijk, maar ik hoef er mijn energie niet meer aan te besteden. Ledverlichting beperkt ondertussen de elektricteitsfactuur in de winkel!

“Het heeft geen zin om de oven aan te zetten om twee worstjes te bakken. Mijn motto is altijd geweest: wat je ook doet, je doet het beter. Maar de realiteit is dat alles wat je zelf doet, niet meer rendabel is. Ik kan een heleboel dingen niet doen: Ik kan de diepvries niet uitzetten en ik kan de koelkasten niet uitzetten. Besparingen mogen niet ten koste gaan van de kwaliteit. De klant mag er niets van merken.

Besparen op verlichting

Jaren geleden heb ik geïnvesteerd in LED-verlichting. Vroeger had ik zware halogeenlampen, maar die gaven hitte af. In de zomer moest ik ze uitschakelen, wat een beetje tegen mijn principes is, want ik wil de klanten iets moois presenteren. Ik ben erg blij met de LED-verlichting: ze geeft geen warmte af en verbruikt veel minder, en de airconditioning hoeft niet zo snel aan te staan.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*