ILVO viert zijn 90ste verjaardag met een groot feest: “Een veilige en duurzame voedselketen staat nog altijd centraal”

Van 15 tot 19 september viert ILVO zijn 90e verjaardag met het festlILVO, het festival van kennis en voedsel. Ten overstaan van de pers presenteerde het onderzoeksinstituut zijn levende geschiedenis. Voormalige medewerkers haalden herinneringen op aan bijna een eeuw landbouwgeschiedenis. Verder werd het feestprogramma uitvoerig voorgesteld.

De voormalige medewerkers spraken over hun strijd om to een betere landbouw te komen en het verspreiden van kennis over alle bedrijven: “stimulering van de productie, bestrijding van plagen, verhoging van de arbeidsefficiëntie”, was het doel. Het verleden lijkt heel ver weg, maar is toch dichtbij. Directeur Joris Relaes van Ilvo ging hier in zijn conclusies ook op in: “Net als de landbouw is ook ILVO voortdurend in beweging. Onze campus is gegroeid van 25 hectare tot 200 hectare experimentele velden. Wij zijn een zeer open instelling; in veel andere landen zou je over hoge hekken en toegangscontroles moeten klimmen om onze faciliteiten binnen te komen. In 2022 hebben we een enthousiast team van 730 mensen. Wij zijn voor onze middelen minder afhankelijk van de overheid, maar beschikken over een breed scala van bronnen voor onderzoeksfinanciering. Landbouw is een heet hangijzer in tijden van crisis. Corona en Oekraïne hebben de voedselproductie weer op de agenda gezet. De samenleving verwacht veel van ons en wij proberen aan alle zorgen tegemoet te komen, of het nu gaat om dierenwelzijn, bestrijdingsmiddelen of stikstof. Ons levend geheugen van 90 jaar ILVO-geschiedenis toont aan dat, hoewel de problemen veranderen, onze kernwaarden dezelfde blijven. Met nieuwe uitdagingen en nieuwe technieken blijven we bouwen aan een veilige en duurzame voedselketen en een gezonde landbouw die de uitdagingen van zijn tijd aankan. Met festILVO willen we dit onderstrepen. Daarom is ons festival ook de opmaat naar de Flanders Food Summit in november.”

Merelbele

Foto: 90 jaar werkt ILVO al om in België veilig en duurzame voedsel te waarborgen.


festILVO, een uniek festival voor eten en kennis

15 en 16 september: voor professionals

Op donderdag en vrijdag ontvangt ILVO zijn professionele belanghebbenden: Boeren en tuinders, voedselproducenten, technologiebedrijven, (woon)zorginstellingen, restauranthouders, inkopers en leveranciers van levensmiddelen, beleidsmakers, consultants, onderzoekers, enz. Tijdens de 15 dagen van studie en contacten zult u een nieuwe kijk krijgen op uw vakgebied. In de horecasector werkt ILVO voor de professionele dagen samen met de Hotelschool Gent.

Zie voor details www.festilvo.be > 15 september en 16 september.

18 september: Open Dag

Op zondag neemt ILVO met festILVO deel aan de Dag van de Landbouw. Iedereen is welkom van 10.00 tot 18.00 uur in en rond het festivalcentrum. Op het programma staan vier experimentele wandelingen, zeven kook- en proefdemonstraties (elk uur één!), verschillende demonstraties van drones, robots en machines, en enkele spannende oogstmomenten.

Op een testveld bij ILVO hebben drones en robots dit seizoen aardappelen geoogst. Waren ze succesvol? Op zondag wordt er geoogst – iedereen is uitgenodigd om mee te helpen oogsten!

Op het programma staan ook een demonstratietuin met innovatieve teelten en heel bijzondere rozen, een kinderdorp en diverse speelmogelijkheden tijdens de wandelingen, een spannend vangspel, een familierun, … en natuurlijk veel lekker eten. Het culinaire aanbod op zondag varieert van klassieke boerenworst tot gefermenteerde groenteschotels. Er zal een levensmiddelenmarkt zijn met innoverende en lokale producenten en er zullen speciale bereidingen met varkensvlees zijn.

Er zijn nog kaarten beschikbaar voor de opvoering van de tragikomische komedie ZWINS op zondagavond, die het verhaal vertelt van een varkensboerenfamilie in West-Vlaanderen, in het sappige dialect dat daarbij hoort.

Alle details op www.festilvo.be > 18 september en ZWINS.

19 september: voor landbouw- en hotelscholen

Op maandag verwelkomt het ILVO nog eens 800 leerlingen van middelbare scholen voor landbouwonderwijs en van hotelscholen (3e graad). De deelnemers komen uit heel Vlaanderen naar Merelbeke/Melle voor een rijk programma over robotica en andere technologieën voor landbouw en voedselproductie in de voormiddag en namiddag. De deelnemers krijgen een inleiding over het voedsel van de toekomst, inspirerende verhalen over ILVO’s engagement voor water en natuur, enz.

Praktisch

Ilvo Melle

ILVO verwacht veel volk op zondag. Er zijn verschillende aangewezen parkeerplaatsen rond de ILVO-campus in Melle en Merelbeke. Als het mogelijk is, kunt u het beste met de fiets komen.

Bron: VILT

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*