Prijzen van rund, pluimvee en zuivel zullen stijgen wegens lange droogte

In Frankrijk waarschuwen de media dat het voedsel duurder zal worden door de droogte. Het zeer warme weer en de waterstress hebben de Franse landbouwers en kwekers deze zomer zwaar getroffen. In verscheidene sectoren zullen de door de opwarming van de aarde verstoorde weersomstandigheden waarschijnlijk leiden tot een daling van de productie, met als gevolg dat de prijzen in de supermarkten zullen stijgen.

Dit is slecht nieuws voor de consumenten. En dit in een tijd dat er inflatie heerst door de oorlog in Oekraïne en de stijgende olieprijzen. De landbouwers werden al onder druk gezet door de stijgende kosten van energie, meststoffen, tarwe, maïs, gerst en zonnebloem. Ondanks de inflatie hebben ze moeite om de eindjes aan elkaar te knopen. “Als de kosten stijgen, is het dan niet normaal dat de prijzen omhoog gaan? We moeten mensen opvoeden. Als boeren zeggen dat de productie meer kost, […] moeten we naar hen luisteren”, vertelde Christiane Lambert, voorzitter van de FNSEA, de belangrijkste landbouwvakbond onlangs op RTL.

Zuivel

Door de weersomstandigheden is de productie van de melk gedaald. De inflatie sloeg reed hard toe op die producten. De kosten van yoghurt, kaas en melk, die in een jaar tijd al met gemiddeld 4,5% zijn gestegen, zullen blijven stijgen. “Er zal dit najaar melk in supermarkten te vinden zijn. Grote vraag is of er wél genoeg zal zijn? Het hangt allemaal af van hoe de droogtepiek uitpakt.

Duurder vlees

De prijs van het zuivere rundvlees is volgens het A3 Distributie-instituut al met 30% gestegen en deze dynamiek zal zich voortzetten. Door de droogte is het voor de dieren onmogelijk om gras te eten. Twee maanden vroeger dan gepland hebben de landbouwers hun wintervoorraden kuilvoer moeten aanspreken. Volgens gegevens van Agreste, de statistische dienst van het Ministerie van Landbouw, was de grasproductie op 20 juli 21% lager dan normaal, in een periode waarin de melkkoeien zich grotendeels op de weide voeden.

Als de landbouwers meer moeten kopen, zullen hun uitgaven stijgen, aangezien wordt verwacht dat de kosten van voedergewassen na de slechte oogst zullen stijgen. De kosten van maïs – het gewas dat wordt gebruikt voor het voederen van vee – zullen waarschijnlijk sterk stijgen, aangezien de oogst zwaar is beschadigd door de droge omstandigheden, zodat er deze winter een tekort aan kan ontstaan. Hoewel de teelt veel water nodig heeft, konden de landbouwers deze zomer niet irrigeren zoals zij wensten om de geldende beperkingen in acht te nemen.

Hoge pluimveeprijzen

Sommige landbouwers zullen voeder kunnen krijgen, maar anderen zullen het zich niet kunnen veroorloven hun dieren te voederen en zullen het moeten opgeven, waardoor de totale productie nog zal dalen. Moeten we vrezen voor een mogelijk tekort in de komende maanden?

Een andere getroffen sector is de pluimveesector, die een inflatie van 15% heeft gekend, volgens INSEE, dat in juli zijn volledige overzicht van prijstrends heeft gepubliceerd, op een moment dat de sector al zwaar is getroffen door de vogelgriep.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*