Nederlanders willen geen plastics meer in vlees, bloed en melk

Bijna 80% van het vlees en de melkproducten van landbouwhuisdieren die door wetenschappers zijn geanalyseerd, bevatten microplastics. Onderzoekers van de Vrije Universiteit (VU) vonden kunststoffen in vlees, bloed en melk van koeien en varkens.

De VU heeft in opdracht van de Plastic Soup Foundation een steekproef uitgevoerd. Zeven van de acht geteste rundvleesmonsters bevatten plastic deeltjes, evenals vijf van de acht varkensvleesmonsters. De onderzoekers vonden ook plastic in 18 van de 25 melkmonsters. Kleine hoeveelheden plastic werden ook aangetroffen in het bloed van de geteste dieren: bij 12 koeien en 12 varkens.

Mogelijks is het plastic in de dieren terechtgekomen door het voer. De onderzoekers analyseerden twaalf monsters van pellets en gemalen voeder en vonden in alle monsters plastic.

De Plastic Soup Foundation is een petitie gestart waarin zij de Nederlandse minister Henk Staghouwer (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) vraagt de consument te verzekeren dat de Nederlandse voedselketen plasticvrij is.

Lees meer

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*