China wil zijn strategische reserves gebruiken om de prijzen van varkensvlees te verlagen

Om de prijzen te stabiliseren en speculatie te beperken, overweegt China zijn strategische varkensreserves aan te spreken. Varkensvlees staat elke dag bij veel Chinezen op het menu. Het is het meest geconsumeerde vlees in het land.

De prijzen van varkensvlees in China zijn in korte tijd omhooggeschoten; vandaag liggen ze 31,6% hoger dan een jaar geleden. Volgens China’s Economisch Planbureau is de sterke prijsstijging te wijten aan de terughoudendheid van de markt om te verkopen. Er wordt gezegd dat dieren langer worden vetgemest om meer winst te maken.

Producenten worden aangepakt

Om de prijzen te stabiliseren en de ontevredenheid onder de bevolking tegen te gaan, heeft het Economisch Planbureau er bij de varkensproducenten op aangedrongen regelmatig varkens te slachten. Zij waarschuwde ook voor hamsteren en prijsmanipulatie. “Wij zullen met andere instanties samenwerken en overtreders straffen om de marktwerking te beschermen”, aldus de Commissie.

Vrijgave reserves

Een andere maatregel die het agentschap van plan is te nemen, is het vrijgeven van varkensvlees uit de strategische voorraden van China. Dit vlees was eerder opgeslagen omdat de varkensprijzen laag waren en ze op die manier de verliezen bij de boeren als gevolg van de lage varkensvleesprijzen konden beperken.

Bestrijding inflatie

Deze aanpak is China’s manier om de inflatie in het land te bestrijden. Voorspeld wordt dat de stijging van de consumentenprijzen in de tweede helft van het jaar het streefcijfer van 3% van de Nationale Bank van China zal overschrijden indien het land er niet in slaagt de prijzen van varkensvlees onder controle te houden. Bovendien drukken de stijgende varkensvleesprijzen zwaar op het gezinsbudget, dat al onder druk staat door de uitgebreide bezuinigingsmaatregelen van de regering.

Foto: Unsplash

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*