
Een primeur van jewelste! Die vind je in Zweden, waar de supermarkten rundvlees verkopen dat met 90% minder methaanuitstoot werd gekweekt. De initiatiefnemers zijn Volta Greentech, de winkelketen Coop en het levensmiddelenbedrijf Protos. De drastische vermindering van de methaanuitstoot wordt bereikt door toevoeging van een additief op basis van rode algen aan het veevoer.
Wanneer mensen het hebben over methaan, een broeikasgas, en de negatieve effecten ervan op de klimaatverandering, verwijzen zij vaak naar runderen die methaan uitstoten. dit gebeurt via boeren en winden. Om de methaanuitstoot te verminderen, wordt al enige tijd onderzoek gedaan naar supplementen die dat kunnen reduceren. Onlangs zijn ook vijf maatregelen ter vermindering van methaan in veevoer opgenomen in de pre-OESO-verordeningen. Landbouwers krijgen voortaan steun als zij deze kostbare maar milieuvriendelijke maatregelen willen uitvoeren.
Emissiereductie van 90%

Foto: De drastische vermindering van de methaanuitstoot wordt bereikt door toevoeging van een additief op basis van de rode alg Asparagopsis aan het veevoer.
Er zijn al goede emissiereductiepercentages genoemd, maar een emissiereductie van 90% is uniek. Het Zweedse biotechbedrijf Volta Greentech heeft ontdekt dat de rode alg Asparagopsis hiertoe in staat is. “Het is een 100% natuurlijk voedingssupplement met toegevoegde microalgen. Deze algen worden gekweekt in de velden rond onze proeffabriek”, legt Frederik Akerman, CEO van Volta Greentech, uit.

Hij wijst erop dat het product al vele jaren wordt onderzocht, maar nu bewezen veilig is voor dier en mens. “Nu weten we ook dat het op grote schaal kan worden geproduceerd”, zegt hij. Tegen 2023-2024 wil het bedrijf, dat een joint venture heeft opgezet met voedingsbedrijf Protos, de productie aanzienlijk verhogen, zodat het het additief aan nog meer koeien kan voeren.
Makkelijk toepasbaar

In de studie werden verschillende methoden om de dieren te voederen getest. De meeste daarvan verminderden de methaanuitstoot met meer dan 90%, met een gemiddelde van ongeveer 80% over de hele periode. “Bovendien hebben we nieuwe manieren ontdekt om bijvoederen in het dagelijkse leven van de boerderij te integreren. Zo zal het voor andere landbouwbedrijven gemakkelijker worden om die oplossing ook te gaan toepassen”, zegt Frederik Akerman.
LOME-vlees

Coop Sweden heeft zich bij het project aangesloten om het vlees aan de consument aan te bieden. Onder de merknaam LOME (Low on Methane) zal het vrijwel methaanvrije rundvlees in de winkelschappen liggen. “Met dit project lopen we voorop in de levensmiddelentechnologie en de overgang naar een duurzamere voedselketen”, zegt Coop Sweden. “We hopen de eerste ter wereld te zijn die een uniek product in onze winkels aanbiedt en zo de Zweedse voedselproductie te blijven ondersteunen.”
Geef als eerste een reactie