Vers vlees: op lange termijn daalt de vleesconsumptie in België licht

In België eet 96% van de bevolking vlees en leeft 4% zuiver vegetarisch. Dat is het resultaat van een enquête die het bureau iVox in februari 2022 heeft uitgevoerd in opdracht van het Vlaams Centrum voor Agromarketing VLAM. De Belgen verminderen echter het aantal maaltijden waarbij vlees wordt geconsumeerd, wat op lange termijn leidt tot een daling van de vleesconsumptie met 1-2%.

Negentig percent van de ondervraagden in België heeft geen negatieve houding tegenover vlees. De belangrijkste reden om van eetgewoonten te veranderen is het doorbreken van de vaste routine. Slechts 9% vindt dat vlees geen deel uitmaakt van een gezonde voeding.

Wel wordt verwacht dat de vleesconsumptie geleidelijk daalt. Het gaat om een afname van 1 tot 2 procent per jaar, schrijft het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw. Smaak is de belangrijkste reden om voor vlees te kiezen. Uit iVox-onderzoek blijkt dat Belgen vlees lekker vinden en associëren met genieten. Ook de voedzaamheid is een belangrijke drijfveer: de Belg ziet vlees als een essentiële bron van nutriënten. Vlees brengt kwaliteitseiwitten, vitaminen B1, B3, B6 en vooral B12 en mineralen zoals ijzer en zink aan. Zo’n 68 procent van de Belgen zegt dat vlees sterk ingebakken zit in zijn voedingsgewoontes, waardoor vlees aankopen, bereiden en er receptinspiratie voor hebben of vinden weinig moeite kost.

Voor 29 % van de ondervraagden is de bezorgdheid om het milieu en het klimaat een argument voor verandering. Dierenleed wordt meestal vermeld door mensen die zelden of nooit vlees eten.

Steeds minder Belgen eten elke dag vlees

In de enquête verklaarde 17% in 2022 bijna elke dag vlees te zullen eten. In 2014 klopt dit voor 24 %. Acht procent van de ondervraagden zegt niet elke week vlees te eten. De vegetarische groep bedraagt 4%, en dit aandeel is in België al enkele jaren stabiel.

Liefst lokaal

Voor 58% is het land van herkomst van invloed op de beslissing om vers vlees te kopen. In de enquête verklaarde 95% dat zij liever vlees uit België kopen. Zij willen de nationale economie ondersteunen, ze hebben meer vertrouwen in de controles die in België worden verricht en in de inspanningen die de Belgische vleessector levert op het gebied van milieu en dierenwelzijn. Deze perceptie van een grotere milieuvriendelijkheid is vooral te danken aan de kortere transporttijden. De kennis over de milieu-impact van huishoudelijk vlees is beperkt.

28,4 kilogram

Voor 2021 berekende GfK België een vleesconsumptie per hoofd van de bevolking van 28,4 kilogram, inclusief gevogelte. Dat is 9% meer dan in 2019, vóór de coronacrisis. Kip is de grootste categorie met 8,0 kilogram per hoofd van de bevolking, gevolgd door gemengde vleesproducten zoals gehakt. De consumptie van varkensvlees bedroeg gemiddeld 5,4 kilogram en die van rundvlees 4,6 kilogram.

bron: Vlam

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*