Afrikaanse varkenspest nu ook in het Duitse Nedersaksen opgedoken

Op een varkensbedrijf in Nedersaksen is een uitbraak van Afrikaanse varkenspest (AVP) bevestigd. De boerderij in kwestie ligt in het district Emsland, op ongeveer 15 km van de Nederlandse grens.

Nedersaksen (links- groen)

Foto: De deelstaat Nedersaksen grenst aan Nederland en België

Volgens het ministerie van Landbouw is dit de eerste keer dat varkenspest in Nedersaksen is vastgesteld. “Helaas was het slechts een kwestie van tijd voordat de varkenspest ook Nedersaksen zou bereiken. Dit is een zware en emotionele klap voor de varkenshouders in onze staat,” aldus minister Barbara Otte-Kinast.

Bedrijf

Het getroffen bedrijf telt 280 zeugen en 1.500 biggen. De autoriteiten hebben alle dieren dit weekend geslacht. Rond de boerderij zijn een beschermingsgebied van drie kilometer en een bewakingszone van tien kilometer ingesteld, waar vervoer verboden is en de boerderij staat onder toezicht. Hoewel deze gebieden niet op Nederlands grondgebied liggen, vraagt de Nederlandse regering de varkenshouders extra voorzorgsmaatregelen te nemen om tekenen van de ziekte op te sporen en alle bioveiligheidsmaatregelen strikt na te leven. Zo is een tweede verplichte reiniging en ontsmetting vereist van alle transportmiddelen waarmee varkens naar Duitsland gaan en terugkeren naar Nederland”, aldus de waarschuwing. “Het is belangrijk dat bezoekers van natuurgebieden of boerderijen geen varkensproducten in het wild of op een varkensboerderij achterlaten”.

Sedert 2020 in Duitsland

Afrikaanse varkenspest is voor het eerst in Duitsland ontdekt op 10 september 2020 bij een everzwijn in Brandenburg. Sindsdien zijn uitbraken bevestigd in de deelstaten Brandenburg, Mecklenburg-Vorpommern en Saksen.

Varkenspest(APV) virale infectie bij varkens die bijna altijd fataal en ongeneeslijk is. Er bestaat geen vaccin dat dieren preventief kan beschermen. De ziekte kan worden overgedragen van dier op dier of via besmette oppervlakken. AVP is niet besmettelijk en niet gevaarlijk voor de mens.

Bron: VILT

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*