
De slagerij van Erik en Mia ging op 22 juni 2022 definitief dicht. Dertig jaar geleden nam het koppel de zaak over van Roger De Waele, de vader van ERi en de schoonvader van Mia over. De naam veranderde naar Delicatesseslagerij Erik en Mia. Nu de deur dichtgaat, zit de bevolking van Zaffelaere zonder slagerij.
De geschiedenis van slagerij De Waele begint in 1963 toen Roger De Waele de slagerij Van Aerde overnam. Een gewaagde zet, want in die tijd waren in Zaffelare veel slagers. Toch slaagden Roger en zijn vrouw Marie erin de zaak uit te breiden.

Het werd al snel duidelijk dat hun zoon Erik ook geïnteresseerd was om slager te worden. “Mijn andere broers en zussen gaven niet meteen blijk van interesse voor het vak. Ik was – als jongeling- de enige die regelmatig in de toenmalige slagerij te vinden was. Algemene vakken op school waren niets voor mij. Ik ging uiteindelijk naar de slagersschool in Anderlecht, waar ik enkele jaren op kostschool zat. Pas tijdens mijn specialisatiejaar ben ik over en ‘t weer gegaan”, vertelt Erik De Waele.
De zaak krijgt een andere look
Erik werkte enkele jaren in de slagerij van zijn vader en in 1992 besliste hij samen met zijn vrouw Mia Van Laere om de zaak over te nemen. “Dit ging gepaard met een nieuwe winkelinrichting. Dat was nodig om aan alle hygiëne-eisen te voldoen. Een vijftal jaar later werd de winkeloppervlakte aanzienlijk vergroot. We hebben hiervoor ook de helft van onze woonkamer opgeofferd, maar het was het waard. De uitbreiding van de zaak betekende ook een uitbreiding van het personeel. “Zonder Annie, Ingrid en Myriam was het niet mogelijk om de slagerij te blijven runnen. Hun inbreng is heel belangrijk geweest”, zegt Mia Van Laere.

“Toen we aankondigden dat we met pensioen gingen en de zaak sloten, was er niemand geïnteresseerd om de zaak over te nemen, terwijl er in heel Zaffelare geen andere slager meer is”, vervolgt Mia De Waele. “Die tendens is al een tijdje aan de gang.”
Marijke De Waele, dochter van het slagers echtpaar, die als kinderkinesist in de Hellestraat werkt zal volgend jaar de slagerij ombouwen tot een kinderkliniek.
Poesken

De slagerij van De Waele staat bekend als Bij Poesken, vooral bij de ouderen in Zaffelare. “Mijn vader, Roger, was een fervent wielrenner en in het dorp kreeg hij de bijnaam Poesken, naar de wielrenner Jef Scherens. Na onze geboorte werden wij de Poeskens, en die naam is in de loop der jaren blijven hangen, ook al is hij de laatste tijd wat vervaagd.
“We maakten droge worsten die we Poeskens noemden. Die zijn ondertussen erg populair geworden”. Erik en Mia richtten zich tot slagerij De Clercq uit Lochristi en gaven het team het recept van dit ambachtelijke product. Stefan De Clercq was daar supergelukkig mee. Hij verteldt op zijn facrbookaccunt: “Met heel veel liefde zetten we dit authentieke recept van droge worssten verder en verwelkomen alle geïnteresseerde klanten graag in Lochristi! Bedankt Erik en Mia voor alle mooie jaren!
Geef als eerste een reactie