Paul Van Oyen volgt Dirk Goeminne op als voorzitter van Ter Beke


Dirk Goeminne is niet langer voorzitter van Ter Beke. Zijn opvolger is de voormalige CEO van Etex, Paul Van Oyen. Hij had de mogelijkheid om nog een jaar aan te blijven, maar hij vindt dat de jongeren die taak moeten overnemen. Voorlopig kan Van Oyen voor de volgende vier jaar die taak overnemen.

Woensdag 25 mei 2022 liep het mandaat van Dirk Goeminne als voorzitter van Ter Beke ten einde. Op de jaarlijkse algemene vergadering stemde hij niet voor een verlenging van het voorzitterschap.” Ik werk al elf jaar bij Ter Beke en volgens de regels van corporate governance zou ik nog een jaar kunnen aanblijven. Maar het is beter om nu een voorzitter aan te stellen die minstens vier jaar kan blijven”, zegt Goeminne.

Paul Van Oyen (61) zal hem opvolgen. Het voormalige hoofd van de bouwmaterialengroep Etex is op de jaarlijks algemene vergadering benoemd door de raad van bestuur . Ter Beke koos voor hem omdat hij Etex heeft getransformeerd”, zegt Piet Sanders, CEO van Ter Beke. “Hij heeft er een duurzamer bedrijf van gemaakt.”

Ter Beke: “de tijden zijn erg onzeker”

De voorzitterswissel komt op een moeilijk moment voor Ter Beke. Na het coronavirus dat het bedrijf in 2020 in de rode cijfers deed belanden, wordt het dit jaar geconfronteerd met een hoge inflatie. Het is moeilijk om de stijgende kosten aan de supermarkten door te berekenen.

Maar Dirk Goeminnne had het ook niet makkelijk. Toen hij in 2011 tot directeur werd benoemd, na een carrière bij de Nederlandse ketens HEMA en V&D, had de groep achter het merk Come a Casa een omzet van iets meer dan 400 miljoen euro. Twee jaar later werd hij CEO en begon aan een reeks overnames. Met de overname van vier bedrijven in Frankrijk, Oost-Europa, het Verenigd Koninkrijk en Nederland is de omzet in 2017 in één keer met 37% gestegen. Goeminne’s doel was om het bedrijf te helpen een omzet van een miljard euro te bereiken. In 2019 stapte Goeminne op als CEO om voorzitter te worden. Ongeveer een jaar geleden nam hij tijdelijk de functie van CEO over na het vertrek van Francis Kint. In de afgelopen jaren bedroeg de omzet ongeveer 700 miljoen euro.

Het laatste grote succes van Goeminne is de overname van Imperial Meat Products. Dit is nog niet goedgekeurd door de mededingingsautoriteiten. Deze Belgisch-Nederlandse onderneming produceert, net als Ter Beke, worsten voor supermarktmerken, maar is ook eigenaar van de merken Aoste en Marcassou. Het bedrijf heeft een omzet van ongeveer 230 miljoen euro.

Belgische en Nederlandse mededingingsautoriteiten

Meer dan zeven maanden na de aankondiging van de overname van Imperial Meat Products door Ter Beke, hebben de Belgische en Nederlandse mededingingsautoriteiten de overname nog steeds niet goedgekeurd. “Het duurt lang en het is een beetje vervelend,” zegt CEO Piet Sanders. “Maar de autoriteiten moeten hun werk doen. Zij hebben een onderzoek ingesteld en zullen naar verwachting begin deze zomer een besluit nemen. We hebben nog steeds een goed uitzicht.”

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*