Rechtzaak rond paardenvlees gaat van start in Frankrijk

In Marseille is het proces begonnen van een Europese zwendel met ongeschikt paardenvlees, met 18 verdachten, onder wie een Belg uit Bastogne(Jean-Marc Decker) , een paardenhandelaar die ervan wordt verdacht de “spil” te zijn van deze “internationale handel in paarden”.

De verdachten, onder wie in totaal vier Belgen en twee Nederlanders, alsmede enkele Franse dierenartsen, worden voor de zesde kamer van de strafrechtbank vervolgd wegens georganiseerde fraude en misleiding waardoor de menselijke gezondheid in gevaar wordt gebracht.

Een belangrijke Belgische paardenhandelaar staat vanaf vandaag, dinsdag 7 juni in Marseille (Bouches-du-Rhône) terecht. Volgens het openbaar ministerie was Jean-Marc Decker, een 58-jarige handelaar uit Bastenaken, de “spil van een omvangrijke internationale paardenhandel”. Hij staat terecht voor georganiseerde fraude en bedrog waardoor de volksgezondheid in gevaar werd gebracht. Hij zou dieren die niet geschikt zijn voor consumptie in de voedselketen hebben gebracht.Naast hem staan zeventien andere verdachten, paardenhandelaren en dierenartsen, onder wie drie Belgen en twee Nederlanders, terecht.

Geldgewin

Onder de leveranciers van Jean-Marc Decker gaven enkele toe “niet-conforme” dieren te hebben geleverd. Een Franse paardenhandelaar in de Ain legde uit dat een paard zonder de juiste documenten werd verkocht voor 100 tot 300 euro “terwijl een paard dat wel aan de eisen voldoet werd verkocht voor 600 of 800 euro”. Sommigen kochten paarden van particulieren met de belofte van een “rustige pensionering” en een “goede verzorging” voor hun dier, maar de eigenaars ontdekten dan later dat het dier in het slachthuis terecht was gekomen. In de Ardennen leiddeeen handlanger van Decker zelfs de paardeneigenaars rond in een weiland met een schuilplaats en stallen voor de winter, om heel illustratief te tonen welk een mooie toekomst de paarden wachtte.

Belgische dierenarts hielp mee en Franse groothandel was onverschillig

Jean-Marc Decker, wiens handel (kopen en slachten van paarden) zich uitstrekte over vele Europese landen ontkende elke vorm van fraude en verschool zich achter de veterinaire controles die in verschillende stadia werden uitgevoerd. Een dierenarts uit België staat terecht voor het vervalsen van de behandelingsbladen voor geneesmiddelen en het overhandigen van 154 blanco documenten aan een van de belangrijkste Franse leveranciers van de verdachte. Het onderzoek bracht ook “positieve medeplichtigheid” aan het licht van de veterinaire diensten van het slachthuis in Alès. Een dierenarts en diens assistent zullen worden veroordeeld omdat ze de afwijkingen door de vingers hebben gezien.

Aan het eind van de keten: de groothandel Equi’d Sud d’Alès, en zijn directeur Georges Gonzales, die beschuldigd worden van “onverschilligheid voor de hygiënische voorschriften die voor hun beroep gelden”. Het bedrijf, dat leverde aan 80 detailhandelaren in Zuid-Frankrijk, geloofde ten onrechte dat het vlees van Franse oorsprong was.

Voorbeelden van fraude

Ongeveer 190 paarden van de laboratoriumfokkerij van de Sanofi Pasteur-groep in de Ardèche zijn afgemaakt. Deze geruimde dieren werden, nadat zij waren gebruikt voor de vervaardiging van serums, “permanent uitgesloten voor menselijke consumptie”. Deze vermelding op de behandelingsboekjes werd echter vervangen door een blanco vel.

In een laatste case- waarvan het onderzoek op 1 maart 2022 werd afgesloten – werden de frauduleus geslachte paarden van particulieren gekocht door verdachten die zich voordeden als beheerders van pedagogische boerderijen of centra voor gehandicapte kinderen met het oog op het maken van ritten of paardentherapie. Uit het onderzoek is gebleken dat meer dan 150 paardeneigenaars het slachtoffer zijn geworden van deze zwendel, waarvan er ongeveer vijftig een civiele procedure hebben ingeleid.

Feiten dateren van 7 jaar geleden

De aanwezige verdachten, die aantraden ten overstaan van de voorzitter van de rechtbank, staan terecht voor feiten gepleegd tussen 2010 en 2015, en met name voor medeplichtigheid aan fraude in een georganiseerde bende en bedrog in het kader van inbreuken op de Europese regelgeving betreffende ingevoerde paarden uit de EU.

Bron: Sudpres

Foto: Wikimedia Commons

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*