Nieuw voedselschandaal met paarden in België

De federale gerechtelijke politie heeft woensdag 1 juni 2022 zes huiszoekingen verricht in de provincies Antwerpen en Namen in het kader van een onderzoek naar vermeende fraude met levensmiddelen. De zaak handelt vooral rond paardenvlees en beschermde dieren.

Het Openbaar Ministerie verklaarde dat er al enige tijd een onderzoek liep naar verschillende bedrijven en hun managers die betrokken zijn bij de grootschalige in- en uitvoer van paarden, maar ook van andere paardachtigen, zoals ezels. Naast deze activiteiten zijn deze bedrijven ook actief als groothandelaars in dieren, landbouwproducten en textiel. Er zou ook sprake zijn van frauduleuze handel in exotische en beschermde dieren.

Valse paspoorten voor paarden

De verdachte bedrijven zouden systematisch paspoorten en elektronische chips hebben vervalst. De dieren kregen een nieuwe identiteit, voornamelijk de paarden, die vervolgens werden verkocht voor hun vlees of als hobbypaarden. “Op deze manier werd een financieel voordeel behaald, maar dit bracht een risico voor de volksgezondheid met zich mee. Er werd ook geen rekening gehouden met het welzijn van de dieren”, aldus het openbaar ministerie.

De huiszoekingen leidden tot de inbeslagneming van paardenpaspoorten, gezondheidscertificaten, verdovingsmiddelen, hormonen, negen voertuigen, contant geld en een wapen. Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) en de inspectiediensten zijn gecontacteerd om de betrokken dieren op te vangen.

De huiszoekingen werden verricht in de provincies Namen en Antwerpen (Arendonk, Berlaar en Duffel). De Antwerpse gerechtelijke politie heeft bij deze operatie samengewerkt met de plaatselijke politiediensten, het FAVV, de Inspectie Dierenwelzijn, de dienst Cites, die toeziet op het respecteren van beschermde dieren, en het Vlaams Agentschap voor Natuur en Bos. Bovendien werden de Europese politiedienst Europol en de Spaanse natuurbeschermingsorganisatie Seprona ingeschakeld, aangezien de criminele organisatie in kwestie waarschijnlijk ook internationale vertakkingen heeft.

De aangehouden personen zijn vier Belgische mannen tussen 26 en 55 jaar, een 55-jarige Belgische vrouw en een 29-jarige Spaanse man. Ze zullen worden ondervraagd en waarschijnlijk worden voorgeleid voor de onderzoeksrechter..

Bron: Sudpress

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*