
Op een varkensbedrijf in de Duitse stad Forchheim am Kaiserstuhl (Baden-Württemberg) is een uitbraak van Afrikaanse varkenspest (AVP) geconstateerd. Deze stad ligt op slechts zes kilometer van de Franse grens. De Fransen hebben een crisiscel in het leven geroepen.
Sinds 19 mei zijn op de boerderij verschillende varkens gestorven en na tests is gebleken dat de dieren besmet waren met het virus van de Afrikaanse varkenspest. De ziekte, die onschadelijk is voor mensen, werd uiteindelijk bij 16 dieren vastgesteld. De 35 varkens op de kleine biologische boerderij werden uit voorzorg geslacht. Het waren dieren met vrije uitloop. Tot nu toe zijn er geen zieke wilde dieren in de buurt van de varkensboerderij gevonden.
Het is niet bekend hoe het virus daar gekomen is. Momenteel gaan de Duitse autoriteiten ervan uit dat het virus door de mens op de boerderij is binnengebracht. Zij onderzoeken ook of het virus zich heeft verspreid naar de wilde varkenspopulatie in de omgeving.
Een reden tot bezorgdheid
De uitbraak ligt niet ver van Frankrijk, waar zich sinds 1974 geen geval van Afrikaanse varkenspest meer heeft voorgedaan. Het Franse ministerie van Landbouw is bezig met de oprichting van een crisisteam, zo heeft het donderdag laten weten. De Duitse autoriteiten hebben schutkring rond de getroffen boerderij opgezet.
Voor de landbouwersvereniging ‘Boerenbond’ is het nieuws van de uitbraak van Afrikaanse varkenspest op ongeveer 800 kilometer afstand van het gebied waar Afrikaanse varkenspest in Duitsland voorkomt, zorgwekkend. “Eerder dit jaar dook Afrikaanse varkenspest plotseling op in een wildezwijnenpopulatie in Italië, en in 2018 werd AVP ook op een boerderij geïntroduceerd door toedoen van de mens. “Hieruit blijkt dat we ons moeten blijven bekommeren om bioveiligheid en dat we de aandacht voor onze bedrijven niet mogen laten verslappen”, aldus de Boerenbond. “Nu de zomer voor de deur staat, is dit zeker een belangrijke kwestie voor werknemers die uit Oost-Europa worden gerekruteerd en voor degenen die er als toerist naartoe reizen.
Voordelen van PSA-vrij statuut
De Belgische export van varkensvlees naar derde landen was in 2017 goed voor 10% van de totale export van varkensvlees. Maar embargo’s die door 29 landen werden opgelegd, verhinderden de uitvoer van ongeveer 70% van dit vlees. Het FAVV heeft daarom “transparante besprekingen gevoerd met de autoriteiten van deze landen over de ontwikkeling van de situatie en de genomen maatregelen”. Als gevolg van deze onderhandelingen hebben 21 landen, waaronder Zuid-Korea en Japan, hun beperkingen opgeheven, waardoor de Belgische export in 2021 ongeveer de helft van zijn verliezen kan goedmaken. Acht landen hebben echter hun embargo gehandhaafd, waaronder China, Wit-Rusland, Australië en Taiwan, die belangrijke markten zijn.
Duitsland en Italië nog niet PSA-vrij
De afgelopen maanden is de situatie in Duitsland met betrekking tot Afrikaanse varkenspest relatief rustig geweest. Dit wekte de indruk dat de situatie redelijk onder controle was. Onlangs werden verschillende gebieden die in Brandenburg als kerngebied waren aangewezen, weer opgeheven omdat er al maanden geen geval van Afrikaanse varkenspest was geweest”, aldus de boerenorganisatie. Bijgevolg zijn ook alle beperkende maatregelen voor land- en bosbouw in deze gebieden opgeheven. Op andere gebieden is de situatie minder bemoedigend. In de afgelopen zeven dagen zijn langs de Duits-Poolse grens 34 nieuwe gevallen van Afrikaanse varkenspest bij wilde zwijnen gemeld. Daarvan zijn er 32 gevonden in de deelstaat Saksen en 2 in Mecklenburg-Voor-Pommeren. Dit brengt het totale aantal met AVP besmette beren op 3.929 sinds de ziekte in Duitsland is ontdekt. ITALIË Ook in Italië is de situatie nog niet onder controle. Enkele weken geleden werden ten noorden van Rome vier karkassen ontdekt van wilde zwijnen die besmet waren met Afrikaanse varkenspest. De locaties liggen in het 800 hectare grote natuurreservaat Insugherata, ten noordoosten van Rome. Er wordt gezegd dat er duizenden everzwijnen in het gebied zijn. In de noordelijke regio’s Ligurië en Piëmont vinden de Italiaanse autoriteiten gemiddeld één besmet karkas per week. Tot dusver zijn op het Italiaanse schiereiland ongeveer 120 besmette karkassen aangetroffen. Daarvan zijn er 69 gevonden in Piemonte, 46 in Ligurië en 4 in de regio Rome.
Bron: VILT
Geef als eerste een reactie