Slagerij Batselier uit Dendermonde wordt Atelier Batselier

Bart Batselier liet zich door de coronapandemie niet tegenhouden om te investeren in een totaal nieuwe winkel. Slagerij Batselier in de Hemelstraat werd Atelier Batselier in de Heirbaan in Dendermonde. De nieuwe winkel biedt een veel breder scala aan producten, maar wel (bijna) allemaal van eigen makelij. Van vlees tot salades en meeneemgerechten: het vindt zijn oorsprong in de eigen werkplaats!

Het grote atelier van 800 vierkante meter achter de winkel laat efficiënt (ambachtelijk) produceren toe. De nieuwe winkel heeft een verkoopoppervlakte van 200 vierkante meter, meer dan vier keer zo groot als in de Hemelstraat. Het magazijn is dan nog eens 200 vierkante meter groot. Het team bestaat uit twaalf medewerkers.

“Onze zaak was te klein geworden, Ik wilde ambachtelijk blijven produceren, met liefde voor de traditie, maar ook vooruit gaan door innovatie en schaalvergroting. Het was nodig om meer producten aan te bieden, maar dat vroeg ook om meer winkeloppervlakte. Zo ging ik op zoek naar een geschikte locatie. In dit pand aan de Heirbaan vonden we wat we zochten. “

Hoe het begon …

De slagerij is al tientallen jaren een begrip in Sint-Gillis-Dendermonde en omstreken. Maar de geschiedenis van de familieslagerij gaat vier generaties terug. “De slagerstraditie gaat terug tot mijn overgrootvader”, zegt Bart Batselier. “Toen was het een klein winkeltje. Mijn ouders baten ook een klassieke slagerij uit, maar toen mijn broer en ik allebei slager wilden worden, zonden zij ons weg naar andere werkplaatsen. Zij waren van oordeel, dat we de stiel beter eerst elders konden leren. Ik heb een beetje overal gewerkt, mijn broer Tom vooral in een vleeswarenfabriek. Toen we beiden in de ouderlijke slagerij begonnen, kwam alles logischerwijze in een stroomversnelling terecht. Zowel mijn broer als ik, stortten ons op de bereiding van charcuterie en nog meer op de restauratie van traiteurgerechten en de verzorging van catering buitenshuis.”

Respect voor het dier en producten van eigen streek

“Ik ben slager, en ik heb een groot respect voor de traditie, maar ook voor de natuur. Dit is volgens mij de voorwaarde om het dier compleet te verwerken in al onze bereidingen. Een andere doelstelling is om zo lokaal mogelijk te werken. “Als het even kan, kiezen we voor de korte keten. We werken zoveel mogelijk met lokaal vlees en premium producten zoals Duke of Berkshire en Slagersvarken”. De peperkoek van de producent Vondelmolen in Lebbeke gebruikt Bart in zijn paardenfricandon. Nog een streekproduct is de Ros Beiaardpaté en Dendermondse konijnenpaté met een toets van ‘Malheur’, een ander streekgebrouwen bier.

Met al die fijne producten maakt Bart 80% van de salades en gerechten. En ook 60% van de charcuterie is huisgemaakt. “Ik wil een ruim aanbod, maar geen supermarktsfeer. Dat is ook een van de aspecten waarmee we ons als zelfstandige slagerij onderscheiden. “

Ook vegetarisch en veganistisch

Het kopvlees van Batselier en de paardenworst zijn erkende streekproducten. “Het kopvlees heeft mijn overgrootvader gecreëerd en het wordt nog steeds op dezelfde manier gemaakt. Ik kreeg vijf jaar geleden de officiële erkenning voor die streekproducten. De nieuwe winkel biedt verse producten en een assortiment verpakte charcuterie en salades, maar ook soepen en huisbereide maaltijden . En dit niet alleen voor de vleeseters, maar ook voor vegetariërs en veganisten. De nieuwe, grotere winkel betekent ook veel meer werkuren. En naast de winkel verzorg ik ook nog barbecuefeesten “,, zegt hij. “Maar ik vind het fijn, mijn werk is mijn hobby. Ik wilde op mijn zestiende slager worden. De liefde voor mijn werk zal nooit verdwijnen.”

Atelier Batselier
Heirbaan 259
9200 Sint-Gillis, Dendermonde

BE 0439 211 644

Tel. 052 21 59 87
GSM 0473 50 41 98

De voorverpakte afdeling is open om 7 uur ‘s ochtends. ‘s Avonds kun je er nog tot 20.00 uur terecht. Of u kunt vragen of uw bestelling voor u wordt klaargemaakt. Op zaterdag is Atelier Batselier open van 7 tot 18 uur en op zondag tot 16 uur.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*