Vion introduceert zijn biologisch vleesconcept nu ook in België

De groeiende vraag naar lokaal geproduceerd voedsel is voor VION-dochter De Groene Weg aanleiding om zijn biologisch vleesconcept ook naar België over te zetten. Enige tijd geleden vond het zijn eerste leverancier in België in de persoon van varkenshouder Nico Vandendriessche uit het Waalse Frasnes-lez-Gosselies (deelgemeente van Les Bons Villers).

“Dit is puur geluk. We richten ons eigenlijk op Vlaanderen”, legt woordvoerster Joyce van den Bos uit, die verduidelijkt dat het bedrijf alleen werkt met biologische verwerkers of bedrijven die nog geen zakenpartner hebben. Dit is het geval met Vandendriessche.

Nico Vandendriessche

Nadat een brand zijn conventionele varkensboerderij had verwoest, besloot deze Waalse boer een paar jaar geleden over te schakelen op biologische landbouw. “Ik had het gevoel dat de conventionele varkenshouderij minder steun kreeg van de samenleving. Dit zette me aan het denken over hoe ik mijn zaak wou heropbouwen. Ik wilde mijn bedrijf opnieuw opbouwen met het oog op de toekomst,” zegt Nico Vandendriessche.

Grootmoeders wijze

Vandendriessche is blij met deze keuze. “Nu is er veel meer contact met de varkens. Het dier staat echt centraal. Ik doe aan landbouw zoals mijn grootouders dat in de jaren vijftig en zestig deden, maar dan op een grotere en modernere manier.” Deze week heeft hij de eerste varkens afgeleverd bij De Groene Weg. Deze dieren worden nog wel geslacht en verwerkt in VION-Nederland (Apeldoorn), maar op termijn wil men een slachterij in België gaan gebruiken. Tot nader order zal de verwerking in Nederland worden voortgezet.

Vraag en aanbod op elkaar afstemmen

De Groene Weg, die al 40 jaar in Nederland actief is en ongeveer 2.300 varkens per week verwerkt, ziet een groot potentieel in België. Het bedrijf is in gesprek met verschillende Vlaamse varkenshouders die willen overschakelen op biologische landbouw. We willen het aanbod afstemmen op de vraag, zoals we dat ook in Nederland doen”, licht Van den Bos de ketenaanpak toe. Het bedrijf is ervan overtuigd dat het met deze ketenaanpak ook andere Belgische varkenshouders kan inspireren om over te schakelen op biologische productie.

Nog andere bio-producenten in België

De Groene Weg is niet de eerste biologische varkensketen in België. Enkele jaren geleden besloten BioVar.be, Delavi en de Groep Colruyt de handen in elkaar te slaan om een 100% Belgische varkensketen te ontwikkelen. BioVar is verantwoordelijk voor het fokken van de biologische varkens en Delavi coördineert het vervoer, het slachten en versnijden. De groep Colruyt biedt het vlees aan in zijn winkels.

bron: VILT

Foto: De Groen Weg- Nico vandriessche

Voor meer informatie: info@degroeneweg.nl en www.degroeneweg.nl

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*