
Uit het laatste verslag van Ipes-Food blijkt dat de veeteelt weliswaar broeikasgassen produceert, maar dat kunstvlees en vleesvervangers niet de wonderoplossing voor klimaatverandering zijn. Industriële plantaardige alternatieven zullen de planeet evenmin redden, aldus een rapport van Ipes-Food, een internationaal panel van deskundigen inzake duurzame voedselsystemen.
De markt voor deze “vleesvervangers” trekt immers investeringen van de industrie aan en zou kunnen leiden tot ultra-verwerkte ingrediënten, zonder dat de duurzaamheid er echt op vooruitgaat.
“Nepvlees is niet zo duurzaam als de promotors ervan beweren en dreigt de monopolisering van voedselsystemen door grote agro-industrieën, gestandaardiseerde diëten en industriële toeleveringsketens die mensen en de planeet schaden, te versterken”, aldus een rapport van Ipes-food, een groep van onafhankelijke deskundigen die bijdragen aan debatten over de overgang naar duurzame voedselsystemen wereldwijd.
Broeikasgassen vermijden ? Staat niet vast!
Tegenover de vleesproductie wijzen de voorstanders van alternatieve proteïnen op technologieën (kweekvlees, vleesvervangers, enz.) die het mogelijk maken de broeikasgassen te vermijden die met de veehouderij gepaard gaan en die dus theoretisch gunstiger zouden zijn voor het klimaat. “Het bewijs voor deze beweringen is echter beperkt en hypothetisch,” aldus Ipes-Food, dat meent dat deze technologieën levensvatbaar lijken “alleen vanwege meedogenloze marketing, misleidende beweringen over een wereldwijd eiwittekort en verwaarlozing van belangrijke duurzaamheidskwesties zoals biodiversiteit en bestaansmiddelen.
Diversiteit der regio’s niet uit het oog verliezen
Deze focus op broeikasgassen veronachtzaamt andere aspecten van duurzaamheid, terwijl alle vleesproductiesystemen in alle regio’s van de wereld over één kam worden geschoren, ondanks de aanzienlijke verschillen tussen deze systemen.
Om nog maar te zwijgen van het feit dat “de simplistische mediahype rond vlees volledig voorbijgaat aan de ervaring van bevolkingsgroepen in het Zuiden voor wie vlees en vis een duurzame bron van voedingsstoffen en bestaansmiddelen zijn”, aldus Olivier De Schutter, medevoorzitter van Ipes-Food en speciaal rapporteur voor mensenrechten en extreme armoede.
Vleesgiganten

“Goedbedoelende consumenten zijn zich er misschien niet van bewust dat alternatieve vleessoorten steeds vaker in handen zijn van dezelfde vleesgiganten die in verband worden gebracht met de vernietiging van tropische bossen,” zegt Philip Howard, de belangrijkste auteur van het rapport.
De markt voor alternatieve eiwitten is momenteel in handen van grote bedrijven die de industriële vleesproductie combineren met een groeiend aantal alternatieven, en zo “eiwit”-monopolies vormen (JBS, Cargill, Tyson), terwijl ze ook worden gesteund door geldschieters als Bill Gates (Microsoft), Sergey Brin (Google) en Richard Branson (Virgin).
Monopolies afbreken, diversiteit promoten, lokaal

Voor de deskundigen komt het er vooral op aan onze voedselsystemen in hun geheel, en niet alleen de producten, om te vormen door monopolies af te breken, de diversiteit onder voedselproducenten te promoten en op het bord te bevorderen en meer informatie te verstrekken over de herkomst van voedsel.
Bron: Web-Agri
Geef als eerste een reactie