Een nieuwe stijging van de voedselprijzen in maart

Het hoeft geen verbazing te wekken dat de oorlog de internationale prijzen van tarwe, maïs en plantaardige oliën sterk doet stijgen. De vleesprijzen zijn sterk gestegen en hebben het hoogste niveau bereikt dat ooit door de FAO is geregistreerd.

De wereldvoedselprijzen zijn in maart gestegen (+12,6% ten opzichte van februari) en hebben hun hoogste peil ooit bereikt, omdat de oorlog in het Zwarte-Zeegebied schokken veroorzaakt op de markten voor basisgranen en plantaardige oliën, waarschuwde de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN (FAO) op 8 april. Reeds in februari hadden de prijzen een hoogte bereikt die niet meer was voorgekomen sedert het toezicht door dezelfde Fao, dat in 1990 was begonnen.

Granen en plantaardige oliën bereiken recordhoogten

In maart stegen de graanprijzen met 17,1% ten opzichte van februari, als gevolg van forse stijgingen voor tarwe en alle grove granen, die hoofdzakelijk te wijten waren aan de oorlog in Oekraïne. Rusland en Oekraïne waren de afgelopen drie jaar samen goed voor ongeveer 30% van de wereldexport van tarwe en 20% van de wereldexport van maïs.

Tarwe

De wereldtarweprijzen stegen in de loop van de maand met 19,7%, waarbij de bezorgdheid over de toestand van de oogsten in de Verenigde Staten van Amerika tot de stijging bijdroeg. Ondertussen stegen de maïsprijzen met 19,1% op maandbasis en bereikten daarmee een recordhoogte, net als de prijzen voor gerst en sorghum. In maart hebben de tegenstrijdige tendensen voor rijst van verschillende oorsprong en kwaliteit geleid tot weinig verandering in de totale rijstprijzen sinds februari, die daardoor 10% onder het niveau van een jaar eerder blijven.

Plantaardige oliën

De prijzen voor plantaardige oliën stegen met 23,2%, onder invloed van de hogere prijzen voor zonnebloemolie, waarvan Oekraïne ‘s werelds grootste exporteur is. Ook de prijzen van palmolie, sojaolie en raapzaadolie stegen sterk als gevolg van de hogere prijzen van zonnebloemolie en ruwe olie. Ook de vrees voor een verminderde uitvoer naar Zuid-Amerika heeft bijgedragen tot de stijging van de sojaolieprijzen.

Suiker

De suikerprijzen stegen met 6,7%, waarmee recente dalingen werden gecompenseerd. Ze liggen nu 20% hoger dan in maart 2021. Deze stijging werd onder meer veroorzaakt door de stijging van de prijzen voor ruwe olie en de waardestijging van de Braziliaanse real, terwijl de gunstige productievooruitzichten in India een grotere maandelijkse prijsstijging verhinderden.
Vlees ook aan de top

Vlees

De vleesprijzen stegen in maart met 4,8% en bereikten tevens het hoogste niveau dat ooit door de Fao werd opgetekend. Deze stijging was hoofdzakelijk te wijten aan een stijging van de varkensvleesprijzen, die werd veroorzaakt door een tekort aan slachtvarkens in West-Europa. Ook de internationale pluimveeprijzen zijn gestegen doordat de voorraden in de belangrijkste exportlanden zijn afgenomen als gevolg van de vogelgriepepidemie.

Zuivel

Ook de zuivelprijzen stegen (+2,6%) en bereikten een niveau dat 23,6% hoger lag dan in maart 2021, doordat de prijzen van boter en melkpoeder sterk stegen tegen de achtergrond van een sterke invoervraag voor leveringen op korte en lange termijn, vooral naar Aziatische markten.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*