
Het retaillandschap wijzigt snel en ingrijpend. Steeds meer ondernemers trekken alle registers open voor heroriëntatie. Talrijke slagers hebben al een webshop, een automatenshop of zelfs al meerdere filialen, maar willen hun online bereik toch nog vergroten via sociale media. Sociale netwerken zijn talrijk, gevarieerd en zeer invloedrijk. Zet de sociale media in voor uw marketing !
In dit artikel trachten we uit te leggen hoe u het beste gebruik kunt maken van bestaande sociale netwerken om uw merkimago en de waarde van uw producten te verhogen.

Facebook nog steeds aan de leiding

Van de 11,61 miljoen Belgen zijn er 8, 83 miljoen, of 76 % van de bevolking actief op sociale netwerken. In vergelijking met januari 2020 betekent dit een stijging met 10,7 %, of ongeveer 850.000 Belgen. *
De gezondheidscrisis heeft ervoor gezorgd dat meer Belgen tijd doorbrengen op Meta-Facebook, Instagram, You Tube, WhatsApp, Messenger, Twitter, Pinterest, LinkedIn, Snapchat, Reddit, Twitch en TikTok. Onze buurlanden evolueren in dezelfde richting.
Belgische internetgebruikers tussen de 16 en 64 jaar brachten in 2020 gemiddeld 1 u 45 per dag door op 7,4 sociale netwerkaccounts per internetgebruiker tegen 6,9 een jaar eerder. Meta-Facebook staat nog steeds aan de leiding ( 81,1 %), net voor You Tube ( 80%). Messenger, WhatsApp en Instagram zitten mee in de top 5. Facebook Messenger bereikt 56,5 % van de Belgen.WhatsApp, de andere instant messenger van Facebook, heeft een bijna identieke profiel.
Instagram in sterke groei ( +25 %)

Volgens de studie is Instagram het populairste filiaal van de Facebook-groep, nu favoriet bij 45,4 % van de Belgen ouder dan 13 jaar. Dat zijn 4,5 miljoen Belgen. Hier zou echter geen verdere groei worden vastgesteld tegenover de 50 % in januari 2020.
LinkedIn bevestigt zijn doorbraak
Door nu 44,3 % van de Belgen te bereiken ouder dan 18 jaar, bevestigt LinkedIn- dochteronderneming van Microsoft- een nieuwe doorbraak (41 % penetratie in 2019), waarbij 4,1 miljoen Belgen worden bereikt ( +8%).LinkedIn kent een doorbraak bij de 25-34 jarigen.
Twitter gaat achteruit
Twitter is de grote verliezer in de lockdown. Het trekt nu nog 1,02 miljoen Belgen aan, tegenover 1,31 miljoen een jaar eerder ( -22,14%)
Explosie bij TikTok
Helaas geeft de door ons geraadpleegde bron ( zie *) geen details over de statistieken van TikTok. In de algemene rangschikking van België wordt TikTok geassocieerd met een penetratiegraad van 21,4 % bij de 16-64 jarigen (1,8 miljoen gebruikers) tegenover amper 9% op hetzelfde tijdstip in 2020.
Vooral platforms, waarbij foto’s en filmpjes worden gedeeld, zijn steeds populairder geworden.
Snapchat en Pinterest verzadigd?
Snapchat, dat in 2019 al goed was opgeveerd, bevestigt zijn opleving, met een publiek dat 32,8 % van de 13-plussers bereikt, dat wil zeggen, 3,25 miljoen van de Belgische gebruikers, dus ongeveer meer dan 100.000 mensen meer dan aan het einde van 2019.
Deze beperkte groei van 3,17 % (verzadiging?) verhindert niet dat België 18e staat in de rangschikking van landen waar Snapchat het meest succesvol is.
Pinterest (Microsoft) bereikt nu 2,95 miljoen Belgen, van wie 77,6 % vrouwen! Dat getal is nauwelijks meer dan vorig jaar.
Reclamepubliek

Het totale reclamepubliek van de twee marktleiders in België, wordt gedomineerd door de dochteronderneming van Alphabet (Google valt hieronder) met 8,83 miljoen gebruikers, die toegankelijk zijn voor adverteerders, tegenover 6,9 miljoen actieve Belgische gebruikers voor Facebook, waarvan 50,7 % vrouwen.
Nog weinig professioneel gebruik
De opwaartse trend is niet te danken aan het gebruik van sociale netwerken voor professionele doeleinden. Ongeveer 30 % van de Belgen in 2019 zeggen dat ze sociale netwerken gebruiken voor het werk.
Tegen het einde van 2020 was er geen vooruitgang te boeken. Het daalde zelfs (ook coronacrisis?) naar 28 %.
* Bron: Internationale studie uitgevoerd door Kepios/ We Are Social en Hootsuite ( januari 2021)
Hoe gebruik ik sociale netwerken in mijn bedrijf?
Elk van deze verschillende kanalen heeft een eigenheid, een andere benadering van interactie en media, maar allemaal kunnen ze u helpen uw bedrijf en uw know how te verbeteren.
Sociale netwerken ondersteunen verschillende soorten inhoud: tekst, audio, video en beeld.
Tip 1 : Doelgroep kennen
Op zich is het niet zo belangrijk voor welk kanaal je kiest. Belangrijker is je doelgroep te kennen en te weten waar je dat doelpubliek kan bereiken.
Bovendien heeft het geen zin om alle kanalen in te zetten, als je het niet kan volhouden. Je stemt immers best je boodschap af op bepaalde tijdstippen en een beepaald of bepaalde kana(a)len. Je moet dus altijd weten wie je potentiële klant is, wat zijn verwachtingen en noden zijn en hoe jij je boodschap daarop kunt afstemmen.
De geplaatste berichten moeten dezelfde focus hebben, zodat de mensen weten waar jouw zaak voor staat. Zo krijg je gerichte volgers, die oprechte interesse hebben in je bedrijf, product of dienst.
De interactie die de volgers met jouw verhaal aangaan, is vitaal voor het bereik van je sociale media-account. Door internetplatforms is iedereen met iedereen verbonden, en dat is een niet te onderschatten kracht.
Tip 2: Berichten op voorhand plannen rond vaste thema’s
Er zijn veel tools om berichten te plannen, helaas zijn deze vaak betalend. Binnen Facebook kan je echter onbeperkt inplannen. Er zijn veel thema’s per jaar, waar je kunt op inspelen. (Pasen, Moederdag, Valentijn, Barbecue, Nationale Complimentendag, Internationale Vrouwen-, Dierendag…)
Denk na bij het inplannen van acties. Zet geen grappige berichten als er iets ernstig is gebeurd in de wereld, zoals de Oorlog in Oekraïne of andere geopolitieke spanningen.
Tip 3: Activiteiten inplannen naast vaste thema’s
Stel geen nieuwe actie, nieuw assortiment of een promotie voor naast de vaste acties. Zo hoef je niet met twee dingen tegelijk bezig te zijn.
Vergelijk de sociale media als een digitale versie van de mond-aan-mond-reclame. Het enige verschil is dat de mond-aan-mond-reclame door de klant wordt voortgezegd, terwijl de ondernemer zijn tijd moet steken in sociale media. Wie een smartphone heeft en over een internetverbinding beschikt, kan starten. Wie er geen interesse in heeft, kan zijn sociale media nog altijd uitbesteden aan wie er wel zin in heeft. Vaak zijn het zelfs de kinderen of jobstudenten, die er meer van kennen dan de ondernemer zelf.
Tip 4: Zoektermen verwerken in je korte online tekst


Je online laten zien, is heel belangrijk. Dit omvat opmerkingen, vind-ik-leuks en shares, die je zelf bedenkt en verstuurt. Zorg voor uw imago op de netwerken om de zoekresultaten van de gebruikers naar boven te halen.
Dit betekent dat u de informatie in uw verschillende profielen moet aanvullen, regelmatig moet publiceren en niet mag vergeten te reageren op online verzoeken. De zoekmachines van Google werken op deze informatie. Het is dus belangrijk dat je zoektermen in je tekst verwerkt, wat de online zichtbaarheid kan vergroten.
Het gebruik van hashtags (#) helpt mee om de trafiek naar de website of de webshop te vergroten.
Een hashtag is een metadata-tag, die wordt gebruikt om een bericht eenvoudig te vinden of om alle berichten met die tag te vinden.
Tip 5: Interactie zoeken met je volgers
Je hoeft geen grote cijfers te halen of waanzinnig populair te zijn, om succesvol te zijn. Belangrijker dan het aantal volgers is de interactie, die je met hen hebt. Met eerlijke posts en authentieke berichten geraak je veel verder. Zetten je posts aan tot actie? Raken ze een snaar bij je volgers? Dan worden ze gedeeld en duiken ze vanzelf op in andere tijdlijnen. Op die manier groei je binnen je sociale netwerk.
Laat geen kans voorbijgaan om te reageren, op een zo natuurlijk mogelijke wijze, op activiteiten van uw contacten. Door een bericht te beantwoorden, een like achter te laten op een post of iemand te feliciteren in een privébericht, kunt u goede relaties onderhouden met mensen in uw netwerk.
Zorg ervoor dat je boodschap of bericht aantrekkelijk oogt en houd de mededeling zo eenvoudig mogelijk. Als de situatie zich ervoor leent, gebruik dan emoji’s voor een spontaner effect.
Tip 6: Foto’s gebruiken

Consumenten lezen niet zo graag. Ze kijken liever naar leuke foto’s met een veelzeggende koptekst. Daarom is het een voorwaarde om bij al je berichten eigen foto’s te gebruiken. Hoe belangrijk zijn de barbecueschotels of fondueschotels niet in het seizoen? Nieuwe winkel? Toon dan verschillende foto’s met eraan gekoppelde acties.
Laat zien wat je waard bent, zonder teveel te focussen op jezelf, maar wel de actie in de kijker te zetten.
Plaats geen foto’s bij je berichten, die je bijvoorbeeld van andere sites hebt geplukt. Zeker geen plaatjes van Google of van professionele fotografen gebruiken, want daar kan auteursrecht op zitten.
Heb je geen eigen foto’s (wat verwonderlijk zou zijn met alle smartphones in omloop), dan kan je nog altijd terecht op bepaalde websites voor gratis foto’s.
Tip 7 : Teksten beperken
Wil je een verhaal vertellen, doe dat dan niet op sociale media.
Gebruik hiervoor dan liever een blog of een webpagina op je website over dit onderwerp. Je kan wel een verwijzing maken op je sociale netwerk naar de informatie op je website. Zo ontdek je echt geïnteresseerden, die misschien wel op die manier je zaak ontdekken en klant worden.
Gevaren van sociale netwerken
Wanneer u online post, stelt u zich bloot aan alle mogelijke commentaren, die inherent zijn aan sociale netwerken. De inhoud kan zich snel verspreiden en gebruikers kunnen een negatieve perceptie van u of uw bedrijf krijgen. Zorg er dus voor dat u uw inhoud herleest en nadenkt over mogelijke interpretaties, voordat u iets online zet.
Ook nepnieuws kan op uw pad komen, net zo goed als valse profielen. Hoewel sociale netwerken voorzieningen bieden voor dit soort problemen, blijft het toch uw verantwoordelijkheid om uiterst waakzaam te zijn voor online identiteitsdiefstal.
Auteur: Emilia van Eynde
Geef als eerste een reactie