De invloed van kleur in de winkelinrichting

Overal waar we kijken, zien we kleuren. Wist je dat kleuren een belangrijke rol spelen bij het sturen van ons koopgedrag en er zelfs voor zorgen dat we wel of geen honger krijgen?Denk even aan de mooie rode kleur van vers vlees in de koeltoonbank. Hij beïnvloedt ons gedrag, waardoor wij associaties beginnen te leggen met versheid, veilig en smakelijk.Maar kleuren in het winkelinterieur kunnen nog veel meer: ze roepen emoties en gevoelens op. Wat zegt welke kleur? Waarom hebben zoveel slagers een voorkeur voor zwarte winkelinrichting? Omdat het vers vlees mooier presenteert? Of zijn er nog andere redenen?

Of we ons ervan bewust zijn of niet, iedereen wordt beïnvloed door kleur. Bepaalde kleuren stemmen ons vrolijk, terwijl andere kleuren ons helpen om ons beter te concentreren of kalmer te voelen.

Kleuren beïnvloeden

De reclame- en marketingindustrie erkennen dat zij kleuren gebruiken om het koop-en bestedingsgedrag te beïnvloeden. Kleur is een krachtig communicatiemiddel in het creëren van sfeer en keuze. Kleuren roepen emoties en gevoelens op: van blijdschap tot onrust, van ontspanning tot opgewektheid. De kunst is om ervoor te zorgen dat de gekozen kleur die verwachtingen opwekt, die je wil overbrengen op je publiek. Elke kleur beschrijft een ander gevoel. Niet alle kleuren zijn even gegeerd. Welke kleur de juiste is, hangt af van de doelgroep van de winkel en de boodschap die de winkel wil uitstralen.

Zo is geweten dat bepaalde kleuren een bepaalde doelgroep niet vrolijk maken. Volwassenen worden vrolijk van geel, baby’s gaan ervan huilen. Hoe verwerk en combineer je bepaalde kleuren in het winkelconcept, de huisstijl of het logo?

Kleurwaarden gebruiken

Elke kleur heeft eindeloos veel verschillende tinten. Het is daarom belangrijk uniformiteit in de huisstijl te verwerken en zoveel mogelijk aan de hand van kleurwaarden de gewenste kleur te bepalen. Zo worden steeds dezelfde waarden gebruikt voor al het drukwerk en wordt de herkenbaarheid van het merk op die manier verhoogd.

Zwart straalt autoriteit en luxe uit

In de slagerswereld zien we steeds vkaer zwart

In de interieurwereld zien we de laatste vijftien jaar een verschuiving van lichte, heldere kleuren naar eerder donkere kleuren, in combinatie met lichte houttinten, witschakeringen en/of  goud/zilveraccenten.

Waarom zwart? Zwart is een sterk kleur met een krachtige en professionele uitstraling, die autoriteit en luxe uitstraalt. Het is dus mogelijk dat je doelgroep ook kan denken dat je producten duur zijn. De vraag is- afhankelijk van je doelgroep of deze combinatie wel of niet verstandig is. Vooral mannen houden van zwart. BMW, Gucci en Adidas zijn hier mooie voorbeelden van.

We zien vaak dat exclusieve merken de kleur zwart in hun logo of huisstijl gebruiken. Sommige merken kun je meteen herkennen aan één enkele kleur. Zij trachten op die manier kwaliteit en vertrouwen uit te stralen, wat zeer interessant is voor een bedrijf.

Zwart wordt in de slagerij vaak gekozen als hoofdkleur om andere kleuren  of houtsoorten beter tot haar recht te laten komen. In combinatie met voldoende en vooral warme verlichting kan een zwart interieur de ruimte gezellig maken. Het kan ook zijn dat de donkere kleuren van het interieur als minder aangenaam worden ervaren en de winkel ook kleiner laten lijken dan hij is. De combinatie met felle of lichte kleuren is daar vaak wel aan te raden.

Zwart kan daarnaast ook een mooie contrastkleur vormen, die de kleur van de aangeboden producten extra in de verf zet. Zwart is een kleur, die met heel veel kleuren esthetisch mooi combineert.

Negatieve spanning

In moderne slagerijen wordt dezelfde kleur op elk oppervlak en materiaal meer en meer toegepast.

Het valt op in moderne donkere slagerijen dat het doortrekken van dezelfde kleur op elk oppervlak en materiaal meer en meer wordt toegepast. Plafonds en muren in dezelfde kleur, zwart gebrand hout, zwarte metalen deurstijlen, zwarte toonbankbekleding, al dan niet in imitatiemarmer, het vormt één geheel.

Teveel zwart moet wel worden vermeden, want het kan een negatieve spanning in de hand werken. We moeten bij dit alles wel rekening houden, dat we niet mogen veralgemenen en dat niet alle kleuren op dezelfde manier worden ervaren.

Ook geslacht en leeftijd van de doelgroep mogen niet uit het oog worden verloren. Een oudere bevolking heeft nood aan meer licht en stapt niet graag in een donkere omgeving, wat tot een vermijdingsgedrag kan leiden.

Enkel correct toegepaste verlichting kan hier een oplossing zijn. Om de veelzijdigheid van het stoere zwart te illustreren, kunnen verschillende tinten harmoniëren, die het harde zwart verzachten.

Lichte kleuren geven een visueel effect. Net zoals licht heeft ook een lichte muur- of plafondkleur een positieve invloed op hoe mensen zich voelen. Volgende kleuren zijn een match met zwart.

Zwart  verzachten

Het heeft ongetwijfeld te maken met de coronapandemie dat de kleurtrends in 2022 vooral gefocust zijn op de kleuren van de natuur, die ons rust, hoop  en inspiratie geven.

Groentinten zijn de trend met een breed spectrum aan groen, zoals mosgroen, flessengroen, grijsgroen, olijfgroen, slaggroen, donkergroen, zelfs appelgroen.

Voor wie een ander kleurenpalet wil, zijn er zachte, neutrale poeder-en zandtinten. De trendkleur voor 2022 is een speelsheid aan kleuren, waarbij neutrale muren en felgekleurde accenten trendy zijn.

Neem nu het jasmijnwit. Dit is een neutrale, zachte, veelzijdige kleur, die toch een opvallend kantje heeft. Je zou het kunnen omschrijven als een wittint met een lilagloed, die zeer goed te combineren is met enorm veel andere kleuren. Verfspecialisten vinden siennarood, caramelbeige en zonnesteenrood een prachtige combinatie met jasmijnwit.

Lichte houttinten versterken deze pastelkleur. Wie van lila houdt, is misschien ook gewonnen voor paars. Deze kleur doet het goed bij vrouwen en kinderen, niet bij mannen. Omdat deze kleur al sinds eeuwen in veel koningshuizen wordt gebruikt, krijgt paars een luxe-status. De schoonheidsindustrie is zot van deze kleur, de voedingsindustrie niet. De vleessector vindt eerder dat paars een koude kleur is, die ongastvrijheid oproept en geassocieerd wordt met doodse indrukken.

Dan nog liever blauw in zijn breed spectrum, want dat is de kleur van de betrouwbaarheid, de veiligheid en de kracht. Hoewel, in de slagerij hebben we – op logo’s na – nog geen blauwe accentmuren gezien.

Grijsgroen

In de plaats van het veelgebruikte wit, zien we ook meer tinten opduiken, die gelijk staan aan de natuur zoals grijsgroen. Deze kleur roept positieve waarden op: gezond, groei en veiligheid, iets waaraan we veel behoefte hebben na de coronaperiode en de huidige oorlog in Oekraïne.

Kleuren versterken elkaar

Slagers weten al lang dat kleuren elkaar kunnen versterken. Zo versterkt groen de intensiteit van de kleur rood. Slagers leggen een bussel peterselie  naast het vlees in de koeltoonbank, zodat het rood van het vlees er beter uitziet. Mensen zijn daardoor (onbewust) meer geneigd om die biefstuk te kopen. Uiteraard is de belichting ook van zeer groot belang.

Grijs

Alle tinten (donker) grijs, die wel populair zijn bij de decorateurs, zijn niet zo aan te bevelen in dynamische winkels zoals slagerijen, bakkerijen enz… Het is eerder een tijdloze kleur, die niet echt de gave heeft mensen een welgekomen gevoel te geven.

Bedrijven, die kalmte en balans willen uitstralen, kiezen graag voor grijs.

Roze

Geen accentkleur voor de muren in de slagerij? Dat durven we zo nog niet zeggen, want we kennen verschillende slagerijen, die muren of logo’s in deze kleur kozen. Het heeft ook niets te maken met of vrouwen nu voor deze kleur vallen. Roze staat voor zachtheid, bescheidenheid en durf.

Overdrijven met deze kleur in echt roze is extravagant en doet eerder aan parfum denken dan aan het rode van vers vlees. Gelukkig zijn er talloze schakeringen roze en zullen wellicht meer vrouwen dan mannen door deze kleur worden gecharmeerd.

En rood?

Lang geleden stond de kleur rood synoniem voor de slagerij. Van rood is geweten dat het geassocieerd wordt met eetlust, kracht en energie. Maar wie elke dag met deze kleur te maken krijgt, zal het snel vervelend of zelfs irritant gaan vinden, omdat het een agressieve kleur is voor het oog. Het is dus beter om je te beperken tot hier en daar enkele rode accenten.

Weet wel dat rood overigens de nummer één kleur is voor opvallende elementen, die een aanbieding, een promotie of een uitverkoop willen benadrukken.

Gevolgd door oranje op nummer 2. Beide kleuren zijn activerend en wijzen mensen op een actualiteit.

Auteur en foto’s: Emilia Van Eynde

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*