Prijzen voeding gaan verder de hoogte in!

“Het leven zal nog duurder worden”, voorspelt Bart Buysse (53) CEO van Fevia*, de Belgische federatie van voedingsbedrijven. Want de prijsstijgingen die we nu al meemaken, zullen zich binnenkort niet meer beperken tot onze energiefactuur of tot een paar producten zoals brood. We zullen het over de hele lijn gaan voelen.”

De laatste dagen en weken krijgt Bart Buysse telefoontjes van bedrijfsleiders die zich zorgen maken over hun sector. Ze klagen over exorbitante prijzen.

Reden van al die prijsstijgingen?

“Grondstoffen en ingrediënten zijn historisch duur. Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN (FAO) zijn de grondstofprijzen in anderhalf jaar tijd met 43% gestegen. Bovendien is de verpakkingskost toegenomen, evenals het vervoer. Iedereen kan zien dat de huidige brandstofprijzen zijn geëxplodeerd, maar na de corona is het containervervoer verstoord. En dus veel duurder. Sommige van onze basisingrediënten komen uit andere delen van de wereld. Dat kost geld. Ook gebruiken veel van onze bedrijven veel energie omdat ze het voedsel moeten verwerken, verwarmen, koelen… Hun rekeningen rijzen de pan uit. We zitten ook in een arbeidsintensieve industrie, dus de lonen hebben een grote invloed op de productiekosten. De indexering, die de prijsstijgingen volgt, drijft de lonen op en maakt de producten nog duurder.”

En nu is er ook nog de oorlog.

“Die heeft de energiekosten opgedreven en sommige sectoren bijzonder hard getroffen. Denk aan graan- en meelproducten, zoals bier, brood en andere bakkerswaren, pasta, koekjes…… Maar ook maïs en zonnebloemolie worden voornamelijk uit deze regio ingevoerd. Dit geldt ook voor bereide aardappelproducten, sauzen, bakkerijproducten, smeersels, enz. Glazen verpakkingen zoals bokalen en flessen zijn momenteel ook een probleem, aangezien Rusland een van de grootste glasproducenten ter wereld is.

Men sprak over 5 euro voor brood. Maar die prijsstijgingen gelden voor alle sectoren van onze industrie. Of het nu gaat om brood, vlees, zuivel, koekjes, pasta of bier. Met Fevia bestrijken we 27 sectoren, zoals drankenproducenten, vleesverwerking en zuivel. Overal hoor je hetzelfde: zoiets is nog nooit voorgekomen. Dit zijn ongekende prijsstijgingen. Toch is de kostprijs voor de consument bij veel voedingsproducten nog niet noemenswaardig gestegen. Voorlopig althans.

Wordt het dan nog erger?

“Hoewel de mensen het zich niet realiseren, is een groot deel van de stijgingen van de voedselprijzen nog niet doorberekend aan de consument. Dat komt omdat de producenten jaarcontracten sluiten met de supermarkten, waardoor het vaak niet mogelijk is geweest om eerder in te grijpen in de prijzen. Het is dus slechts een kwestie van tijd voor ze dat wel doen. Voorlopig hebben onze bedrijven de enorme kostenstijgingen moeten opvangen. Deze situatie is onhoudbaar.”

Hoe lang zal deze situatie duren?

“Dat is moeilijk te voorspellen: het hangt van veel factoren af. Lange tijd hebben politici gedacht: “Het zal wel overgaan”. De coronapandemie heeft ons echter geleerd dat “tijdelijk” een zeer relatief begrip is geworden. Het zal niet ophouden. We zullen de gevolgen voelen in 2022 en daarna.

<<Maatregelen om de energieprijzen te verlagen, moeten niet alleen de consument ontlasten, maar ook de kosten voor bedrijven verlagen. Bovendien moeten inspanningen worden geleverd om de inflatie onder controle te houden.

  • Fevia, de federatie van de Belgische voedingsindustrie, vertegenwoordigt 27 sectoren en 700 bedrijven die kwaliteitsvolle voeding en dranken produceren in België. De voedingsindustrie is dan ook de onbetwiste en belangrijkste industriële binnen de Belgische industrie. Door haar groei neemt de voedingsindustrie een steeds groter aandeel van de omzet, tewerkstelling, uitvoer en investeringen voor haar rekening.
  • Fevia zet zich in voor een duurzame groei van de Belgische voedingsindustrie en dat in overleg met alle stakeholders. Met het merk “Food.be – Small country. Great food.” wil Fevia vooral de kwaliteit, diversiteit en innovatie van de Belgische voeding wereldwijd in de kijker stellen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*