Voedselveiligheid en dierenwelzijn moeten op voorgrond treden bij het kweken van kippen

Een strengere controle op buitenlands kippenvlees en versneden en bewerkte kippenproducten in de Belgische winkelrekken dringt zich op. Dit leerde ons een recente Pano-reportage over vleeskippen. Vandaag weet niemand hoe deze kippen worden gefokt en er blijven ook veel vragen onbeantwoord met betrekking tot de voedselveiligheid.

Ondanks de vooruitgang en de inspanningen kunnen in Belgische winkels nog steeds verwerkte kippeproducten worden gevonden met een salmonella-besmetting. Dit heeft een grote invloed op onze gezondheid. Aan de basis van dit probleem ligt geïmporteerd vlees en voedselveiligheid.

Toezegging voor beter kippenvlees

De Pano-reportage belichtte ook de kijk van de consumenten en retailers op in ons land geproduceerd kippenvlees. We weten dat verschillende supermarkten in België vanaf 2026 criteria zoals de Better Chicken Commitment (BCC) zullen toepassen. In heel Europa hebben al meer dan 200 bedrijven voor dit label gekozen. Voor alle duidelijkheid: deze BCC-verbintenis komt niet van een overheidsinstantie. Het is een particulier initiatief van een aantal dierenwelzijnsorganisaties.

Een aantal retailers en voedingsbedrijven hebben het document al ondertekend en zich ertoe verbonden het tegen 2026 toe te passen.

Pano ontdekt en VRT Nws verhaalt

Via genetische selectie heeft de kippenindustrie door de jaren heen een bijzonder efficiënte kip ontwikkeld. “In nauwelijks vijftig jaar tijd groeien onze vleeskippen vier keer sneller, en dat met maar half zoveel voeder per kilogram vlees”, legt Frank Tuyttens uit, expert dierenwelzijn bij het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO).  De standaardkip groeit nu ongeveer 60 gram per dag, heeft een zeer grote eetlust en een grote spiermassa in vergelijking met hun organen en beenderen. “Zo haal je natuurlijk het meeste rendement uit een vierkante meter stal”, zegt Tuyttens.Maar hun gewicht maakt de dieren ook minder mobiel. Bijna de helft (47 procent) van de vleeskippen loopt mank, bleek uit een test bij meer dan 5.000 kippen.

Dat de dieren zo snel groeien, heeft ook andere gevolgen. Door de voetzoolletsels, verteringsproblemen en hartproblemen moet er meer antibioti worden toegediend aan de kuikens. “De biologische grenzen zijn duidelijk bereikt”, zegt Tuyttens, “maar persoonlijk vind ik dat ook de ethische grens hier misschien overschreden wordt.” Belgen eten gemiddeld 9 kilogram kip per jaar. En “standaardkippen” of “plofkippen” vertegenwoordigen daar nog altijd de grootste groep van. De kip wint het ook steeds meer van ander vlees op ons bord, en we kopen het ook vaker in winkels als Aldi en Lidl die prijzen kloppen. Het duurdere segment van biokippen – die trager groeien, meer ruimte krijgen en mogen uitlopen –  vertegenwoordigt maar 1,5 procent van onze consumptie.

Bron: Pano, VRT nws en Landbouwleven

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*