Prijs kippenvlees stijgt met 8 cent

Whole roast chicken sliced through the breast with a mans hands and carving knife visible at the side, high angle view

Na de prijs van varkensvlees is ook de prijs van kippenvlees sterk gestegen. Deze week is er acht cent bijgekomen. Volgens de “Landsbond Pluimvee” compenseert deze prijsverhoging nauwelijks de stijgende voerkosten. Hogere kosten verhogen het risico voor pluimveehouders, wat sommige bedrijven ertoe zou kunnen brengen hun productie in te krimpen?

Binnen een maand is de prijs van kippenvlees gestegen van 1,11 euro per kilo tot 1,24 euro. De grootste stijging vond deze week plaats: in één week tijd werd acht cent toegevoegd. Vorige week is de prijs van varkensvlees ook al met 20 cent gestegen.

Danny Coulier, voorzitter van “Landsbond Pluimvee”, verklaart de prijsstijging aan de hand van het gedaalde aanbod. “Vanwege de vogelgriep en ook vanwege de oorlog in Oekraïne is er momenteel geen invoer uit landen als Polen, Duitsland en Nederland. Geïmporteerd vlees wordt vooral gebruikt in de verwerkende industrie. Die gebruiken nu meer Belgisch vlees.” Oekraïne heeft door de oorlog ook haar positie als producent verloren. Het land staat bekend als een grote producent van kippenvlees en heeft een groot aandeel in de wereldmarkt.

Minder aanbod van slachtkuikens in België

Naast de invoer is ook het aanbod van kippenvlees in België lager dan vorig jaar. “Door de hoge voeder- en energiekosten hebben de Belgische vleeskuikenhouders minder kuikens uitgezet”, zegt Coulier. Er zijn 30 miljoen vleeskuikens in Vlaanderen. Hij schat dat het aanbod met 15% is gedaald ten opzichte van de laatste maanden.

In tegenstelling tot de varkenssector is de vleeskuikensector geen prijsnemer. De prijzen worden vastgesteld in een prijscomité waarin 6 producenten en 6 kopers zetelen. Deze partijen komen elke week bijeen en onderhandelen over de prijs, de zogenaamde “Deinze-prijs”. Ondanks de daling van het aanbod hebben de producenten niet de vrije hand, aldus de pluimveedeskundige. “Het is ook zeer moeilijk voor de verwerkers om de kosten aan de detailhandel door te berekenen.

Het valt niet te ontkennen dat de consument in de slagerij en de supermarkt een hogere prijs zal betalen voor het pluimveevlees, aldus Coulier.

Bron: VILT

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*