Gegratineerde bloemkoolroosjes met gehakt

Een recept gepresenteerd door het slagersechtpaar Jana Chroma (43) en Andreas De Cruyenaere (40) in Mortsel. Andreas is gekend vanwege de voorbije Eurobeefvakwedstrijden. Hij behaalde in drie verschillende edities twee keer de zilveren Eurobeef en in 2021 de Gouden Eurobeef. Een topprestatie, die hem als allround vakman, in alle Vlaamse kranten deed verschijnen. (zie verder onder het recept).

Ingrediënten dagschotel

170 g gehakt (gemengd varken-kalf), 2 grote aardappelen, 1 liter melk, 1 verse bloemkool, 75 g bloem, 75 g boter, geraspte kaas (mix), nootmuskaat, peper en zout

Bereiding

Bak het gehakt af in de steamer. Maak dan een puree van gekookte aard-appelen met melk maar zonder eieren. Als de puree klaar is, afkruiden met peper, zout en nootmuskaat. Stoom de verse bloemkool in de steamer gedurende 10 minuten op 100 C° (mag al dente, nog een beetje krokant). Franse bloemkool heeft 10 minuten nodig, primeur bloemkool slechts 3 minuten. Maak op het einde de bechamelsaus met 75 g bloem, 75 g boter, melk, peper, zout en nootmuskaat. Meng in de bechamelsaus de mix van geraspte kazen en laat smelten. Neem een aluminiumbakje en leg eerst het gehakt, dan de puree, vervolgens de gekookte bloemkool en tenslotte de bechamelsaus op het geheel. Bestrooi met kaas over de saus.

Slagerij De Cruyenaere in Mortsel

Zussen Jana (links) en Michaela Chroma.

Welkom in de leefwereld van het slagersechtpaar Jana Chroma (43) en Andreas De Cruyenaere (40) in Mortsel. Andreas kennen we van de voorbije Eurobeefvakwedstrijden. Hij behaalde in drie verschillende edities twee keer de zilveren Eurobeef en in 2021 de Gouden Eurobeef. Een topprestatie, die hem als allround vakman, in alle Vlaamse kranten deed verschijnen. “Hij heeft al vaak genoeg op de foto gestaan”, zegt Andreas. “Het wordt tijd om mijn vrouw Jana en haar zus Michaela, die alle warme ge- rechten maken en mee de drijvende krachten zijn achter dit familiale bedrijf, in de kijker te zetten,” vindt Andreas. Jana emigreerde iets meer dan 20 jaar geleden vanuit de Tjechische universiteitsstad Brno naar België. Haar zus volgde Jana in 2010. Jana beschikt over een cruciale eigenschap: een overvloed aan hartelijkheid. Bij haar komt het erop aan om het mensen naar hun zin te maken. Ze drukt zich perfect uit in het Nederlands en is een echte spraak- waterval. In haar job maakt ze er een punt van om elke klant met respect te bedienen in de winkel, te luisteren naar zijn of haar verhaal, ook al staat de winkel vol volk. Jana is een creatieve duizendpoot, maar in de eerste plaats een onderneemster. “ Toen ik Andreas 20 jaar geleden leerde kennen, werk- te hij nog samen met zijn oudere broer Fred, die nu gepensioneerd is,” vult Jana aan. Momenteel bestaat hun team – Andreas, Jana en Michaela bijgerekend- uit zes medewerkers. Andreas is de man van de charcuterie en het vers vlees. Hij ontwikkelt geregeld nieuwe vleeswaren, zoals de Fort IV, een traag gezouten en gemarineerde ham, die vervolgens wordt gedroogd en gerookt. Een andere top- per is de gerookte entrecôte, die net zoals de Fort IV, een gouden medaille behaalde op Eurobeef. In vers vlees bieden zij enkel Belgische vlees- soorten aan, zoals het Wit-Blauw, Slagersvar- ken, Belgische kippen, kalfsvlees, lamsvlees en paardenfilet. Jana en Michaela bereiden alle warme en kou- de gerechten, dagschotels en salades. Elke dag maken ze verse soep en minstens drie tot vier dagschotels. Ze hebben een gevarieerd en vast publiek. Voor de ouderen, die het wensen, worden de bestellingen aan huis gebracht. Dit jaar wor- den winkel en werkplaatsen volledig ver- nieuwd.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*