Slachthuis Ryckaert heropent onder toezicht

Na een maand gedwongen sluiting is het slachthuis Ryckaert in Eeklo opnieuw open. Het heeft zijn activiteiten hervat. Dit gebeurt evenwel onder voorwaarden en onder toezicht. Het slachthuis heeft intussen geïnvesteerd in de opleiding van haar personeel inzake dierenwelzijn. Er is toezicht met extra camera’s en er werden aanpassingen in de infrastructuur uitgevoerd. Er is een actieplan ontwikkeld om het dierenwelzijn in het slachthuis structureel te verbeteren.

Op vrijdag 28 januari 2022 sloot Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) het slachthuis Ryckaert in Eeklo. Die maatregel trof hij nadat de inspectie in één jaar tijd vier zware inbreuken aan het licht had gebracht. Het ging onder meer om de slechte behandeling van dieren, het buitensporig gebruik van elektrische prikkelaars, maar ook om de aanwezigheid van werknemers zonder de vereiste attesten. De eigenaars moesten de activiteiten onmiddellijk stopzetten. Er werd hen opgedragen om een actieplan op te stellen om het welzijn van de dieren structureel te verbeteren.


Een nieuwe start

Ryckaert kan de activiteiten nu hervatten, maar wel onder toezicht. Sedert donderdag 24 februari worden er weer varkens geslacht en sedert vandaag, vrijdag 25 februari runderen. Dit is mogelijk omdat het slachthuis en de Inspectie Dierenwelzijn het eens zijn geworden over een actieplan. Dat plan bevat maatregelen die het dierenwelzijn structureel moeten verbeteren.

Het slachthuis heeft geïnvesteerd in scholing van het personeel, onder meer op het gebied van omgang met dieren en ongeoorloofde handelingen. Er is toezicht voorzien met extra camera’s. En de infrastructuur werd op bepaalde plaatsen aangepast. Zo zijn de toegangsgang en de verdovingsapparatuur op zo’n wijze veranderd dat de dieren minder vaak hoeven te worden opgejaagd. De elektrische stimulator wordt niet langer systematisch gebruikt, maar alleen in uitzonderlijke gevallen en in overleg met de functionaris voor dierenwelzijn. Voortaan zal die functionaris aanwezig zijn vanaf de levering van het eerste dier tot de slacht van het laatste. Er mogen geen dieren meer worden uitgeladen zonder het nodige toezicht.

Functionaris voor dierenwelzijn

De Dierenwelzijnsinspecteur is bij de hervatting van de werkzaamheden aanwezig. Hij gaat na of de afspraken in het plan van aanpak correct worden uitgevoerd. Als alles goed verloopt, zal de tijdelijke slachtvergunning worden omgezet in een permanente vergunning.

“Na meerdere boetes hebben we weinig verandering gezien in dit slachthuis. Nu waait er evenwel een nieuwe winde”, aldus minister Weyts. Volgens Ben Weyts zal het dierenwelzijn er op korte en lange termijn op vooruit gaan. “Dit is een nieuwe stap voorwaarts.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*