Het Verenigd Koninkrijk blijft een belangrijke markt voor de Europese vleessector

Ondanks de stijgende transactiekosten na Brexit wordt verwacht dat de handel in varkensvlees tussen de EU en het VK in de toekomst zal worden voortgezet op basis van een wederzijds voordelige handelsrelatie op lange termijn. Eva Gocsik, marktanalist bij Rabobank, schrijft dit in een artikel.

Lang voordat het VK officieel uit de EU stapte, was het duidelijk dat de uittreding gepaard zou gaan met handelsverstoringen en dat de vleessector tijd nodig zou hebben om te wennen aan de nieuwe douanecontroles en extra bureaucratie. Een aantal onvoorziene gebeurtenissen, zoals de coronapandemie, heeft de gevolgen voor de varkensvleesmarkt nog verergerd.

De Covid 19-pandemie heeft de reeds voorzienbare tekorten aan arbeidskrachten in de Britse slachthuizen en de logistiek nog verergerd. Dit heeft geleid tot vertragingen in de handel en distributie. De gevolgen van deze situatie zijn nog steeds voelbaar in de Britse vleesindustrie.

Overaanbod op het Europese vasteland

Intussen heeft de veranderende dynamiek van de wereldhandel geleid tot een overaanbod op de Europese markt voor varkensvlees. In combinatie met de inflatoire druk op landbouwers en vleesverwerkende bedrijven zet dit de bevoorradingsketen in zowel de EU als het VK verder onder druk.

Hoewel Brexit nog maar een jaar van kracht is, moeten sommige effecten ervan nog zichtbaar worden. In de komende jaren zullen de handelsbetrekkingen tussen de EU en het VK zich blijven ontwikkelen. Daarnaast kunnen zich ook nieuwe betrekkingen ontwikkelen tussen het VK en andere derde landen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*