Vlees van Belgisch Witblauw moet terug op de kaart van restaurants komen

Het begon allemaal met de vraag waarom het vlees op Belgische menukaarten vaak van buitenlandse oorsprong is? Waarom zien we veel te zelden de letters “BBB ” of “Blanc Bleu Belge/Witblauw”-rundvlees? BBB Promotion, Faircoop en BELGIUMeats bundelen voortaan de krachten om dit vlees in de horeca te promoten.

Het Blanc Bleu Belge is – met bijna 80% – het meest voorkomende vlees in België. Bovendien erkenen veel consumenten de intrinsieke kwaliteit* van dit vlees. De vraag waarom het niet vaker op de kaart van restaurants staat is dan ook legitiem!

Samenwerking

Op basis van deze observatie is het label “Bleu Vallon” geboren. Dit gebeurde op initiatief van de vzw Blanc-Bleu Belge Promotion. Deze vereniging wil via dit merk premium producten aanbieden. Producten die de knowhow van de boeren aantonen. Het gaat daarbij om landbouwers die hun vee lokaal en duurzaam fokken. Het resultaat: smakelijk, gezond witblauw-gecertificeerd vlees.

Op initiatief van het Fairebel-merk (met o.a. de coöperatie van kwekers Faircoop) bundelden de vzw BBB Promotion en BELGIUMeats samen de krachten. Drie groeperingen die beslisten om voortaan samen het witblauwe rundvlees en de knowhow van de fokkers uit te dragen. Ze willen dat doel bereiken via enkele restaurateurs, die de rol van ambassadeurs op zich zullen nemen. Dit moet de fokkers op termijn een eerlijk inkomen garanderen en de overname van familiale boerderijen door jongeren bevorderen, …

Hoe gaan ze het aanpakken?

Ze willen dit realiseren door een premium product te creëren binnen het witblauwe rundvlees. Bij “Bleu Vallon” gaat het om runderen die volgens welbepaalde specificaties gekweekt worden. Het dier blijft zijn hele leven in dezelfde kudde, graast zoveel mogelijk op de eigen weides en eet lokaal. Bovendien is Bleu Vallon tot op heden het enige label-merk dat de oorsprong verzekert. (zie kader)
“De waarheid ligt op het bord”. Dat is het devies van Dany Derval van BELGIUMeats. Hij runt zelf het bedrijf Paris Brussels Gastronomy. Daarin brengt hij bijzondere nicheproducten, lokale specialiteiten, traditionele waren en kleine ontdekkingen op de markt. “Door die heerlijke smaak van het vlees zullen ook anderen bekoord raken”, meent hij.

BELGIUMeats

Erwin Schöpges, voorzitter van Faircoop/Fairebel op de persconferentie van 18 februari 2022: “Vandaag is een belangrijke dag voor onze coöperatie. Het partnerschap tussen boeren (BBB Promotion en Faircoop) en BELGIUMeats is geboren. BELGIUMeats zal ons Fairebel-vlees (fairtrade vlees) in de horecasector vermarkten. Dit is positief voor het imago van de landbouw. En dus ook voor de toekomst van de vleesfokkers.” De Waalse minister van Landbouw Willy Borsus was aanwezig op de persconferentie. Hij was dan ook opgetogen over dit initiatief!

  • “Bleu Vallon ” Het premium promotielabel berust op een lastenboek/normenboek dat de herkomst en de kwaliteit van het vlees ‘Bleu Vallon’ borgt:Lokale oorsprong :
  • het dier is geboren, gefokt, slachtrijp gemaakt, geslacht en versneden in België. Het slachtrijp maken gebeurt op het bedrijf van geboorte onder dierenwelzijnsomstandigheden in overeenstemming met de geldende regelgeving.
  • Begrazing en voeders: de dieren krijgen weidegang van de lente tot de herfst. Het rund wordt voor het overige gevoerd met een maximum aan lokaal geproduceerde voeders
  • Rascertificering en leeftijd: de  rascertificatie is uiteraard het fundament van het label. Het rund is gecertificeerd van het Belgisch witblauw ras  via dna-onderzoek om oneigenlijk gebruik van het label tegen te gaan. Het dna wordt bewaard in een daartoe bestemde dna-bibliotheek.
  • Alleen vrouwelijke runderen tussen 48 en 84 maanden, die minstens twee keer hebben gekalfd, kunnen het label verkrijgen.

* tijdens enkele enquêtes herhaaldelijk bewezen

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*