
De FOD Economie wil binnen enkele maanden met een definitieve richtlijn komen. Eind vorig jaar besliste het Europees Parlement dat elke lidstaat verantwoordelijk is voor de regels over de aanduiding van vlees- en zuivelvervangers.


Voorlopig lijkt het erop dat verwijzingen naar dieren en dierlijke delen (koteletten, ribben) niet meer zijn toegestaan. Ook andere vage verwijzingen zijn niet meer mogelijk. Het gaat dan om woorden die klinken als vlees- of diernamen, zoals “speckskes” en “poulettekes”. Vegetarische Slager (Uniliver) en Garden Gourmet (Nestlé) gebruiken deze namen.
Het gebruik van namen die verwijzen naar de vorm van vleesproducten blijft toegestaan. Wel met een duidelijke vermelding dat het om groenten gaat. Namen als “notenburger”, “veganistische schnitzel” of “vegetarische worst” zijn nog steeds toegestaan.
Noodzaak om naar vlees te verwijzen
De overheid wil met haar richtlijnen voorkomen dat consumenten worden misleid, maar fabrikanten van vleesvervangers zijn het daar niet mee eens. Ik kan me niet voorstellen dat iemand in de war raakt van de namen van onze producten”, zegt Hugo Verkuil, directeur van De Vegetarische Slager in De Tijd. Als onze producten misleidend zijn, zijn sommige vleesproducten dat ook. Bij een blinde vink is er geen vink.
Verkuil zegt dat het nodig is om haar producten namen te geven die verwijzen naar vlees. Wij willen de overgang naar een plantaardig dieet ondersteunen, rekening houdend met de European Green Deal. Onze producten stoten 90% minder CO2 uit dan conventioneel vlees. De namen van onze producten geven de consument een duidelijk idee van de smaak, textuur en geur van onze producten. Wij maken het voor hen mogelijk om een plantaardig dieet te volgen zonder hun kookgewoonten radicaal te moeten veranderen.
Bron:VILT
Foto: de vegetarische slager, garden gourmet en Colruyt
Geef als eerste een reactie