Supermarkten maken mooie beloftes over kippenvlees niet waar

Wat is de huidige kans dat je een stuk besmet pluimveevlees koopt? Voor een “Pano”-reportage over de pluimveesector, die op 27 januari 2022 werd uitgezonden, heeft de VRT de test uitgevoerd. De redactie nam contact op met twee laboratoria. In het totaal werden 27 monsters geanalyseerd. Deze bestreken een breed scala: diepvriesvlees, gewone kipfilets en verwerkt vlees. In verwerkt vlees werd salmonelle aangetroffen. Voordien waren die verwerkte producten (van dat merk) al een paar keer eerder uit de schappen gehaald door het FAVV.

Hoe zag het eruit? Een kippenworstje uit het diepvriesassortiment van Aldi bevatte de voor mensen zeer pathogene bacterie Salmonella Enteritidis. In de Europese levensmiddelenwetgeving worden deze salmonella’s “te bestrijden type” genoemd. Het product is al in 2020 en 2021 teruggeroepen, maar ook al gaat het om een nieuwe partij, de kippenworst is blijkbaar nog steeds niet goed. De worst bevat kippenvlees dat is gekweekt en geslacht in Polen en verwerkt in België.

Poolse kippen, Vlaamse verwerker

“Alle partijen van het getroffen product zijn uit de schappen gehaald”, aldus Aldi in een schriftelijke verklaring. “De samenwerking met Chicken Masters is opgeschort in afwachting van verder intern onderzoek. Aldi zegt “het grootste belang te hechten aan de voedselveiligheid en de kwaliteit van zijn producten”. “Ondanks onze regelmatige controles is het product in kwestie buiten onze controle om in onze winkelschappen terechtgekomen”, aldus Aldi. De verontreiniging werd ook gemeld aan het FAVV, dat het product terugriep.

In 2026 wordt alles beter of toch niet?

Afgelopen zomer hebben grote supermarktketens (zoals Aldi, Colruyt, Delhaize en Lidl) aangekondigd dat zij vanaf 2026 strengere normen zullen toepassen op hun kippenvlees. Zij zullen alleen kip verkopen die voldoet aan de eisen van de Better Chicken Commitment. Dit is een strengere norm die meer rekening houdt met het welzijn van kippen. Ook de dierenwelzijnsorganisatie Gaia steunt het initiatief.

De supermarkten hebben ons echter niet verteld dat verwerkt kippenvlees, zoals kippenworstjes, niet onder deze norm zou vallen. Het is juist dit verwerkte vlees, dat vaak buitenlands kippenvlees bevat, dat de regelgeving in België lijkt te omzeilen.

Bron: VRT

Lees verder

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*