Slachthuis Ryckaert gesloten wegens ernstige overtredingen tegen het dierenwelzijn

Het slachthuis van Ryckaert in Eeklo (Oost-Vlaanderen) wordt met onmiddellijke ingang gesloten. Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) nam deze beslissing nadat de  Inspectiedienst Dierenwelzijn vorig jaar verschillende ernstige overtredingen had vastgesteld. In het slachthuis zijn ze met verstomming geslagen.

Volgens Weyts heeft de Inspectiedienst Dierenwelzijn in 2021 meerdere overtredingen geconstateerd. “In iets meer dan een jaar tijd zijn er verschillende meldingen binnengekomen van dierenartsen die toezicht houden op activiteiten en transporten naar het slachthuis waar runderen, varkens en paarden worden geslacht”, zo staat in het rapport.

Weyts

In het persbericht staat verder dat er in iets meer dan een jaar tijd vier ernstige overtredingen zijn geconstateerd. Uit een officieel verslag in december 2020 bleek dat varkens met heet water werden overgoten nog voordat ze waren bedwelmd. Een ander verslag in maart 2021 wees uit dat varkens stevig waren aangepakt met een peddel en dat buitensporige elektrische schokken waren gebruikt. Ook werd ontdekt dat sommige personeelsleden niet over de vereiste certificaten beschikten. In december 2021 werden nog meer overtredingen vastgesteld waaronder de wrede behandeling van dieren. In een nieuw officieel rapport dat eerder deze week werd gepubliceerd, wordt gewezen op geweld tegen dieren, ontoereikende omstandigheden voor hun welzijn en fouten die tijdens het slachten zijn gemaakt.

“Het slachthuis heeft verschillende kansen gehad om de problemen te verhelpen, maar het blijft dezelfde fouten maken”, zegt minister Weyts. Hij wijst erop dat het slachthuis Ryckaert het afgelopen jaar niet alleen boetes heeft gekregen, maar ook verschillende keren is gesommeerd om verbeteringen aan te brengen. “Als de boetes niet helpen, wordt het bedrijf gesloten. In Vlaanderen accepteren we deze wantoestanden niet langer. Volgens de minister kan het slachthuis zijn activiteiten pas hervatten als er structurele aanpassingen in de werking zijn doorgevoerd.

Slachthuis in de war

De directie van het slachthuis van Ryckaert is verrast door deze beslissing. “We zijn in de war”, zegt Michaël Goethals, die samen met Dominique Ryckaert het slachthuis runt. “Er zijn een paar bezoeken geweest van de dierenbescherming,” zegt Goethals, “maar er is weinig of niet gecommuniceerd, behalve dat ze hebben gefilmd en opgeschreven wat ze hebben gezien.

De exploitant van het slachthuis voert aan dat overwegingen als snelheid of kwantiteit geen rol spelen bij het slachten van dieren. “Het kan me niet schelen hoe snel deze dieren worden geslacht en verwerkt,” zegt Goethals. “Ik slacht 140 dieren per uur. In andere slachthuizen zijn dat 300 tot 400 dieren per uur. Door deze kleinschaligheid kunnen de dieren op tijd bedwelmd worden, zegt hij. “De procedures moeten gevolgd wrden. Dus het is beter om het iets langzamer en iets beter te doen.”

Het slachthuis houdt vast aan een constructieve dialoog met de betrokken diensten. “De boetes vliegen ons om de oren en we vragen ons af waar de problemen zitten en waar we kunnen verbeteren. Maar om te zeggen dat de varkens van Ryckaert brutaal behandeld worden, is overdreven. Ik zou de minister willen uitnodigen. We hebben niets te verbergen”, zegt Goethals, die verbaasd is over de onmiddellijke sluiting en het gebrek aan verdediging.

Slachthuis Ryckaert in Eeklo stelt een twintigtal mensen tewerk en slacht wekelijks een duizendtal dieren. Door de snelheid van de sluiting is het niet bekend wat er met het personeel zal gebeuren. Het slachthuis slacht ook runderen voor particulieren. Het is ook actief als groothandelaar. Deze activiteit kan worden voortgezet.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*