Aandeel van vleesvervangers zou in 2040 60% van de “vleesmarkt” innemen?

Vleesvervangers zullen binnen enkele jaren belangrijker zijn dan dierlijk vlees, voorspelt het adviesbureau AT Kearney. De vleesindustrie staat dus voor een grote transitie. In 2018 was dierlijk vlees goed voor 1,9 biljoen dollar aan wereldwijde omzet (van de 9 biljoen dollar aan totale voedselverkoop). Tegen 2040 zal de waarde van dierlijk vlees naar verwachting dalen tot $720 miljard.

Oorzaak is de opkomst van vegetarische vleesvervangers. De totale markt voor dierlijk vlees en alternatieven zou dan 1,8 biljoen dollar waard zijn. Het dierlijk vlees zou slechts een marktaandeel van 40% behouden. Deze groei is deels te wijten aan de klimaatverandering. Dieren verwerken in wezen plantaardig voedsel tot vlees, dat vervolgens wordt geconsumeerd. De efficiëntie van de dierlijke productie kan niet veel worden verbeterd. Anderzijds blijft de vraag naar voedsel groeien als gevolg van de toenemende wereldbevolking.

Vandaag haalt nepvlees een paar procent van het totale aandeel

Het aandeel van vleesvervangers is nu nog maar een paar procentpunten, maar de verwachting is dat het aanzienlijk zal toenemen. Volgens het Amerikaanse onderzoeksbureau Good Food Institute is het aantal start-ups dat zich specialiseert in vleesvervangers gegroeid van vier in 2016 naar 70 vorig jaar. Het Good Food Institute is een non-profitorganisatie die internationaal werkt aan het versnellen van innovatie op het gebied van alternatieve eiwitten. Ook in België krijgen we nieuwe bedrijven, maar ook echte vleesbedrijven die zich omvormen tot voedingsbedrijven en vervangvlees aanbieden.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*