Joe Biden wil macht breken van supergrote bedrijven in de Amerikaanse vleesindustrie

Joe Biden wil actie ondernemen tegen de machtige bedrijven in de Amerikaanse vleesindustrie. Joe Biden verdedigt de Amerikaanse rundvleesproducent, de consument en de onafhankelijke vleesverwerkers. De vraag is of hij zijn doel zal bereiken?

In een verklaring zei het Witte Huis dat vier grote vleesverwerkers 85% van de rundvleesmarkt controleren. Voor pluimvee hebben de vier grootste ondernemingen 54 % van de markt in handen. Voor varkensvlees is dat 70%.

President Joe Biden poses for his official portrait Wednesday, March 3, 2021, in the Library of the White House. (Official White House Photo by Adam Schultz)

Door een groot deel van de toeleveringsketen in handen te hebben, kunnen deze bedrijven, volgens het Witte Huis, hun winsten verhogen ten koste van de boeren – die minder verdienen – en de consumenten – die meer betalen. “Vijftig jaar geleden ontvingen de boeren meer dan 60 cent van elke dollar die een consument aan rundvlees besteedde, terwijl dat nu nog maar 39 cent is.

De lagere prijzen die de landbouwers krijgen, vertalen zich niet in voordelen voor de consumenten, voegde het Witte Huis eraan toe. Terwijl het aandeel van de boeren in de winst is gedaald, betalen de Amerikaanse consumenten meer. De vleesprijzen lagen in november 16% hoger dan een jaar eerder in november 2020.

Tekort aan arbeidskrachten

Vertegenwoordigers van de vleesindustrie wijten de prijsstijging aan tekorten op de arbeidsmarkt, stijgende brandstofprijzen en problemen met de toeleveringsketen. Een woordvoerder van het American Meat Institute, een brancheorganisatie, stelde dat in een verklaring.

De grootste uitdaging blijft de arbeid,” zei Sarah Little. “Onze leden, hoe groot ook, kunnen niet op volle toeren draaien omdat zij moeite hebben om stabiel, langdurig personeel te vinden. Dit zal ook gevolgen hebben voor de onafhankelijke vleesverwerkers die de regering wil steunen”, voegde zij eraan toe.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*