Ecocheques kunnen vanaf 1 januari 2022 ook worden gebruikt in de korte keten

Vanaf 1 januari 2022 kunnen ecocheques* ook worden gebruikt in de korte keten. Het gaat dan om aankopen van producten bij de plaatselijke boer, boerderijwinkels of de markt. Dit werd op 21 december 2021 besloten door de sociale partners in de Nationale Arbeidsraad.

Dat we voortaan ecocheques mogen gebruiken voor aankopen in de korte keten werd op 21 december 2021 besloten. Dit gebeurde tijdens de collectieve onderhandelingen tussen vakbonden en werkgeversorganisaties in de Nationale Arbeidsraad. De christelijke vakbond ACV liet weten dat “de sociale partners op die manier de teelt en afzet via de ‘korte keten’ hopen te bevorderen”, aldus de christelijke vakbond.

Korte ketenwinkels die erkend zijn

Ecocheques kunnen in Vlaanderen alleen worden ingewisseld bij markthandelaren en boerderijwinkels die het erkende logo “Recht van bij de boer” bezitten. Het gaat om meer dan 1.700 verkooppunten. In Wallonië zijn deze verkooppunten voorzien van de vermelding “En direct de la ferme”.

Bron: VILT

Een ecocheques werd in 2009 in het leven geroepen en is bedoeld is voor de aankoop van producten en diensten van ecologische aard. Ecocheques worden uitgebracht door privé-ondernemingen, niet door de overheid. Momenteel zijn er drie uitgiftemaatschappijen: Edenred (www.edenred.be), Monizze (www.monizze.be) en Sodexo (www.eco-pass.be)

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*