Binnenkijken bij Keurslager Bart & Sarah in Oetingen

Keurslager Bart en Sarah in Oetingen, in het Vlaams-Brabantse Pajottenland, heeft het temperament van een gedreven ondernemer, gecombineerd met tal van ervaringen als beenhouwer, als charcutier en de laatste jaren als traiteur voor de bereidingen van het huis. Eind september jl. stapten Bart en zijn vrouw Sarah Keymolen in een nieuw avontuur: zij namen afscheid – na 22 jaar – van het oude winkel-interieur. “Zonder gemengde gevoelens”, zegt Sarah, “want de winkel was gedateerd. “We moesten opnieuw een uitdaging aangaan om de veelzijdigheid van de primaire behoefte, eten en drinken, kracht bij te zetten. We hebben nu nog meer aandacht voor vers, in al zijn facetten,” beklemtoont Sarah.

PLAATS EN PRODUCT

FOTO: Een elegant interieur, met veel vers vlees, charuterie in de wandkoeling en met zicht op natuurlijk licht.

Het stond in de sterren geschreven, dat Bart De Pelseneer ( 42) de opvolger van zijn vader Jan zou worden. Bart is nu 24 jaar zelfstandige slager en nog geen dag heeft hij tegen zijn goesting gewerkt. “Ik zit maar met één ding in mijn maag”, zegt hij, en dat is een nijpend personeelstekort. Van andere collega’s hoor ik hetzelfde. Ik heb jarenlang hulp gehad van mijn ouders, maar die zijn nu gepensioneerd. We hebben lang getwijfeld om de winkel te vernieuwen en te vergroten, juist omdat we schrik hadden om niet voldoende bekwaam personeel te kunnen vinden.”

Wat is de grootste troef van jullie vernieuwde winkel?

Bart: “De grootste troef is de combinatie van slagerij met versmarkt: topkwaliteit, vriendelijke service, correcte prijs/kwaliteitsverhouding, ruimer aanbod, deels zelfbediening, meer beleving. Los daarvan geeft een dubbel zo grote winkeloppervlakte ons veel meer mogelijkheden. Zo past in dit concept een rijpingskast, waar de klanten van nabij kunnen in kijken. Ze zien gerijpt vlees hangen, ze kunnen vragen stellen, want sommige klanten willen weten waarom de korst van het vlees zo zwart ziet. Dat moeten we kunnen uitleggen. We tonen Scottona, Black Angus, Blonde d’Aquitaine, Wit-Blauw en West-Vlaams Rood. Eigenlijk ben ik al een jaar bezig met gerijpt vlees, heb ik verschillende collega’s gevraagd naar hun verkoopcijfers. Ik heb er nooit op gewerkt, omdat ik geen plaats had om het te tonen. De winkel is nu 82 m2 met een bedieningstoonbank van 7,50 m, wandkoeling, rijpingskast en selfservice niet meegerekend.

We tonen iets meer vers vlees in de koeltoonbank. De gekookte hammen staan nu in de wandkoeling en de dagschotels staan in de middentoog, zodat de klanten er kunnen rondlopen. Ze volgen bij ons een verplicht parcours, maar kunnen wel de bedieningstoog voorbij lopen, als ze enkel een broodje willen bestellen aan de kassa. We hebben nu een ingang en uitgang. In coronatijden moesten de klanten buiten wachten, waardoor we minder aankopen noteerden.”

Spelen vers vlees en zelf charcuterie maken nog steeds de hoofdrol? Bart: “Dat moogt ge me niet afnemen. Ik werk zo graag met vers vlees, dat ik nog steeds hele karkassen inkoop, uitbeen en verwerk. Rundvlees Wit-Blauw en West-Vlaams Rood blijven in de koeling twee à drie we-ken rijpen, enkel voor de malsheid. Extra’s bestellen we bij. Van het merk Brasvar kopen we halve varkens. Die zijn niet vet en niet veel gemarmerd, en dat willen mijn klanten hier. Ze houden hier ook niet van voorgesne-den charcuterie. Het moet vers afgesneden zijn. Zo ook zullen we de schepsalades niet op voorhand voorverpakken. We maken nog 90 % van de charcuterie zelf.

Dat gaat van filet de Saxe, filet d’Anvers, mosterdspek, kalfsbrood, kip-penbrood, spek, rauwe en gekookte hammen tot crèmepaté, pastrami, kookworst, bacon, zwarte en witte pensen.”

Wat houdt de uitbreiding van de versmarkt in?

Bart: “We hebben nu brood, gebak in het weekeinde, een uitbreiding in verse groenten, fruit, artisanale kazen, zuivel, droge voeding en diep-vriesartikelen.
We trachten ‘winkelen op één plaats’ te promoten. Al tien jaar is de lokale buurtwinkel dicht, al vijf jaar staat een bakkerij over te nemen.

In twee jaar tijd zijn er verschillende wijken bijgekomen met 80 à 100 wo-ningen. Veel Brusselaars en tweeverdieners zijn zich in onze landelijke regio komen vestigen. Hoewel het in het Pajottenland niet krioelt van de zelfstandige slagerijen, willen we toch vermijden, dat de inwoners naar de supermarkten verderop gaan winkelen.”

Geen concurrentie dus?

Bart: “Hola! Wij zijn blij met elke concurrentie. Het heeft een positief effect op ons. Zo worden we uitgedaagd en worden we innovatiever. Ik denk dat je niet moet onderschatten, hoeveel nieuwe initiatieven er nog mogelijk zijn en uit welke hoek die komen. Ik had vroeger niet gedacht aan een automatenshop. Maar iedereen die actief is in de voedingswereld, vist in dezelfde vijver. En daar zit heel veel beweging in. Gelukkig hebben we veel lokale kennis en ervaring.”

Een automatenshop?

Bart: “Ja, die staat in de inkomhal. We hebben plaats voor 35 voorverpakte producten, zoals dagschotels, soepen, bestellingen, vleesplanken. Zolang de automatenshop aan huis staat, is die makkelijk aan te vullen. Verkoopklare gerechten, doen het uitstekend, zeker in de automatenshop. Met de nieuwe winkel hebben we niet gekozen voor een betaalautomaat. Slechts 5 % betaalt cash, de rest met een betaalkaart, payconiq of maaltijdcheques.”

I Bart profileert zich als een specialist in vers vlees en charcuterie bereiden.

Webshop?

Bart: “Via de online webshop kunnen bestellingen worden geplaatst, die indien gewenst, in één van de lockers in de automatenshop kunnen afgehaald worden. Uiteraard kunnen ook alle bestellingen telefonisch of per mail worden aangevraagd.

Sociale media gebruiken we bijna dagelijks openbaar om alle promoties, acties, nieuwigheden en aanvullingen op het assortiment en wat er in de automatenshop te vinden is, mee te delen.”

PERSONEEL

Bart en Sarah hebben acht medewerkers in dienst, met hun beiden inbegrepen.
Sarah: “Met de grotere winkel en met het feit dat we nu maandagnamiddag open zijn, zijn we op zoek naar nieuwe medewerkers. Onze enige sluitingsdagen zijn zondag en maandagvoormiddag. Dat is te weinig met de huidige personeelsbezetting.”

PRIJS EN PROMOTIE

Sarah: “Wekelijks zetten we twee tot drie producten in promotie, zoals drie + één gratis of 50 g extra. We gebruiken ook de Joyn-klantenkaart.Bij de opening van de slagerij hebben we vrijdag en zaterdag gratis koel-tassen gegeven met notaboekjes, vleessalade, witte en grijze pensen en cervela’s. We hebben niet bijgehouden hoeveel klanten er dat weekeinde zijn komen winkelen, maar het was enorm. Wij zijn gelukkig als we de waarde-ring van de klanten voor onze producten kunnen zien.”

“Dat klanten blijven terugkomen, is het grootste compliment voor de zaak!”

I FOTO: Bart en Sarah met hun jongste en derde zoon Mathis die vier jaar is!

PRESENTATIE

Bart: “Sarah en ik hebben het concept van de winkel een jaar geleden uit-getekend. Toen we met onze ideëen naar verschillende winkelinrichters stapten, hebben we de indeling van de winkel toch enigszins aangepast. We zijn in zee gegaan met Frigomil uit Meise. De buitengevel werd deels wit en grijs geschilderd, voorzien van een zwarte raampartij met zwarte luifel en met een aparte toegang en uitgang. De toegang werd omrand met houten fijne latten en ook voorzien van een zwarte luifel. In de toe-gang naar de winkel staat de overdekte automatenshop.”

Het interieur heeft verschillende eyecatchers in een mix van materiaal-keuzes zoals keramische gespikkelde vloertegels, vierkanten witte muur-tegels, houten koeltoonbankbekleding en wandbekleding in hout.

Eerst passeren we de koeling met verse groenten, fruit, zuivel en frisdran-ken. Daarna is het de beurt aan diepgevroren producten. Links staat er een zelfbedieningstoonbank met bereide gerechten, soepen en desserten. De broodafdeling staat ernaast. In het volgende gangpad treffen we rechts de grote rijpingskast aan, waar we langs lopen. Dan komt de lan-ge bedieningstoonbank in zicht met vers vlees, panklare producten en schepklare bereidingen. De salades en kaas staan in een vooruitspringen-de toonbank. De wandkoeling met omzeggens alle zelfbereide vleeswa-ren bevindt zich naast het raam met uitkijk op het kerkplein.
“We installeerden een CO-2 koelcentrale, plaatsten alle verlichting op led en hebben naast een trap ook een helling voorzien voor rolstoelen en kin-derwagens”, besluit Bart.

KEURSLAGER BART & SARAH

BART & SARAH DE PELSENEER-KEYMOLEN Kerkplein 8 – 1755 Oetingen ( Gooik) Tel. en Fax 054-56 62 48 info@keurslagerbartensarah.be www.keurslagerbartensarah.be

Auteur en foto’s Emilia Van Eynde

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*