Tekort aan personeel in Britse uitsnijderijen van varkensvlees zorgt voor problemen

Wegens personeelsgebrek zijn de Britse vleesverwerkers gedwongen varkenskarkassen naar de EU te sturen om ze te laten versnijden en te verwerken. Het verwerkte vlees wordt daarna terug geïmporteerd. Er zijn ook gevallen van euthanasie gemeld. Dat lezen we in de De Britse Financial Times. Het personeelstekort komt bovenop een uitvoerverbod naar China waardoor de Britten hun varkensvlees niet langer kwijtraken.

Als gevolg van de Brexit, die een einde maakte aan het vrije verkeer van goederen, diensten en personen, kampt Groot-Brittannië op veel gebieden met personeelstekorten. Een tijdje geleden waren de vrachtwagenchauffeurs in het nieuws, nu zijn het de vleeswerkers. Naar verluidt zijn momenteel 10.000 à 15.000 banen in de sector niet ingevuld, waardoor de capaciteit om varkens te verwerken en te slachten te beperkt is.

Euthanasie

Personeelstekorten in uitsnijderijen hebben onlangs geleid tot de euthanasie van 10.000 varkens. Volgens Zoe Davies, hoofd van de Britse varkensbond, zou dit cijfer nog met 1.800 kunnen stijgen. Bovendien zijn de verwerkers begonnen met de uitvoer van karkassen naar de EU en de invoer van het verwerkte vlees, tegen extra kosten. Volgens de Financial Times vonden deze activiteiten al plaats in Ierland, maar wordt nu ook gedacht aan Nederlandse verwerkers.

“Vanwege de kosten in verband met vervoer en douanerechten is dit zeker geen oplossing op lange termijn,” zegt Michael Gore, woordvoerder van de Belgische Vleesfederatie (FEBEV). Hij wijst op de slechte marktsituatie, die in het VK al niet veel beter is dan in Vlaanderen. Ook in China is Brits vlees niet welkom, waardoor de varkensvoorraden op het eiland zijn toegenomen.

Gore meent dat de Britten nog niet hebben aangeklopt bij de Belgische verwerkers, hoewel zij bereid zouden zijn steun te verlenen. “Belgische verwerkers zouden meer dan bereid zijn om tijdelijke capaciteit te leveren. In de tussentijd zouden de Britten het tekort aan arbeidskrachten kunnen aanvullen,” zei hij. Hij raadt aan via diplomatieke kanalen contact op te nemen met de Britten.

De Britse regering heeft de eerste stappen gezet om de vleessector te steunen. Zo zijn bijvoorbeeld 800 tijdelijke visa afgegeven aan professionele slagers die in november en december naar het eiland zullen komen. Gezien het aantal vacatures, lijkt dit een druppel op een gloeiende plaat.

Migratie

Gore begrijpt de problemen van de Britten. “In België juicht de sector het gebruik van migrerende werknemers (gedetacheerd en uitzendkrachten) toe om de continuïteit van de sector te waarborgen.” Hij herinnert eraan dat de slachthuizen, uitsnijderijen en vleesverwerkende bedrijven rechtstreeks werk bieden aan ongeveer 7.000 mensen. Maar ook hier is de arbeidsmarkt al jaren krap en zijn vacatures moeilijk te vervullen.

Gore voegt eraan toe dat Brits vlees na eventuele verwerking in België zeker naar Engeland zou moeten terugkeren. “In Europa hebben we momenteel een overschot en een extra aanvoer zou rampzalige gevolgen hebben. Natuurlijk hebben we ook de mogelijkheid om kant-en-klaar Belgisch varkensvlees van hoge kwaliteit in het Verenigd Koninkrijk op de markt te brengen.” Tot Brexit was Engeland zelfs de zesde grootste exportmarkt voor Belgisch vlees. Ook al is de verkoop sterk gedaald, toch hebben Belgische bedrijven veel ervaring met de uitvoer van vers vlees naar het VK. Jaarlijks worden in het VK ongeveer 10 miljoen varkens gefokt.

Bron: VILT

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*