Export Belgisch pluimveevlees weer mogelijk

Zes landen hebben hun markten voor Belgisch gevogelte heropend. Het gaat om Japan, de Verenigde Arabische Emiraten, Thailand, Nieuw Caledonië, Israël en Marokko. Dat was het antwoord van federaal minister van Landbouw David Clarinval (MR) op een parlementaire vraag van CD&V-parlementslid Leen Dierick.

Wegens het uitbreken van vogelgriep in ons land hebben 24 derde landen beperkingen op de uitvoer van Belgisch pluimveevlees afgekondigd. In maart 2021 waren echter geen nieuwe uitbraken in commerciële pluimveebedrijven geconstateerd. Daardoor kon het bureau voor voedselveiligheid een eigen verklaring indienen bij het OIE, de Wereldorganisatie voor diergezondheid, waardoor ons land op 16 augustus opnieuw de status vrij van vogelgriep kreeg.

Sedert september 2021 hebben zes landen hun grenzen weer opengesteld voor Belgisch pluimveevlees, maar dat betekent dat 18 landen nog steeds een invoerverbod handhaven. “Daartoe behoren Zuid-Afrika, Hongkong, Singapore, China, Korea, Cuba, Rusland, de Filippijnen, Mexico, Oekraïne, Taiwan, Jordanië, Saoedi-Arabië, Turkije, Suriname, Tunesië, Oman en Koeweit,” aldus Clarinval.

Meer FAVV-ambassadeurs naar exportgebieden sturen

De minister zei ook dat het nuttig zou zijn meer personeel van het voedselagentschap in te zetten in Zuidoost-Azië, onder meer in Vietnam, Maleisië, Indonesië en Zuid-Korea. “Maar zo’n attaché zou ook goed werk kunnen doen in het Midden-Oosten, zoals in Saoedi-Arabië, Israël, de Verenigde Arabische Emiraten, Qatar en Koeweit. Daarnaast zijn landen als Mexico en Brazilië in Zuid-Amerika en landen in de Russische invloedssfeer zoals Kazachstan, Wit-Rusland en Oekraïne zeker ook potentiële kandidaten.

Dierick is verheugd dat de uitvoer van pluimvee naar zes derde landen weer mogelijk is. “Dit is goed nieuws voor onze pluimveehouders,” zegt hij. Tegelijkertijd juicht hij het initiatief van de minister toe om meer FAVV-personeel naar derde landen te sturen, die van groot belang zijn voor de export van onze landbouwproducten. “Nauwe en constructieve contacten met de plaatselijke autoriteiten en handelsondernemingen zijn van essentieel belang voor onze Belgische economie”, zegt hij.

Bron: VILT

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*