
Na een onderbreking van drie jaar is de Zuid-Koreaanse markt weer open voor Belgisch varkensvlees. De Zuid-Koreaanse ambassadeur Soongu Yoon en federaal minister van Landbouw David Clarinval vervoegden Westvlees in Westrozebeke om het vertrek van de eerste container varkensvlees naar Zuid-Korea te vieren. Voor de in moeilijkheden verkerende varkenssector is de heropening van deze markt een klein sprankje hoop.
Toen in september 2018 Afrikaanse varkenspest (AVP) werd vastgesteld bij wilde varkens in het uiterste zuiden van ons land, sloten veel verre exportlanden onmiddellijk hun grenzen voor Belgisch varkensvlees. Een jaar later werd het laatste geval van AVP in België vastgesteld, en eind december 2020 kreeg ons land opnieuw de status “AVP-vrij”. Helaas heeft dit niet geleid tot een onmiddellijke heropening van de langeafstandsmarkten, die van cruciaal belang zijn in de vierkanstverwaarding van het Belgisch varken.
Belang van de uitvoer naar verre exportlanden

Joris Coenen, manager van het Belgian Meat Office, legde het belang van de export van varkensvlees naar verre exportlanden uit. “Veel delen van het varken zijn niet geliefd bij de Belgische of zelfs de Europese consument. Denk maar aan de de buiken, poten, koppen en oren. Als we ze niet kunnen uitvoeren naar de verre Oosterse exportmarkten, moeten we ze op de Europese markt verkopent, en daar komen ze vaak in diervoeder terecht. Het is evident dat er tussen de prijsvorming van petfood en reguliere voedingsexport voor mensen, een enorm groot verschil zit.

Westvlees illustreerde dit door voor alle voor derde landen bestemde deelstukken het verschil te laten zien tussen de prijs die je op de Europese markt kunt krijgen en de prijs die je voor hetzelfde stuk vlees zou krijgen op verre – momenteel gesloten – exportmarkten zoals China, Australië en Taiwan. “Als je alles bij elkaar optelt, kan het gemakkelijk om een verschil van 20 tot 25 euro per varken gaan”, zei Jos Claeys, directeur van Westvlees, tegen minister Clarinval. Als men bedenkt dat de boeren nu tussen 30 en 35 euro verliezen voor elk varken dat hun bedrijf verlaat, kan het verschil aanzienlijk zijn.
Communiceren én blijven communiceren

Volgens Herman Diricks, directeur-generaal van het Voedselagentschap, is het openen en heropenen van verafgelegen markten geen gemakkelijke opgave. “Het is een taak op lange termijn. Het gaat erom het vertrouwen te winnen van de bevoegde autoriteiten in deze landen. Het vergt tijd en de nodige inzet van het personeel,” zegt hij. “Tijdens het invoerverbod in verband met de Afrikaanse varkenspest hebben wij bijvoorbeeld de communicatie met de bevoegde autoriteiten in de verre exportlanden nooit onderbroken. We waren voortdurend in overleg.
Momenteel heeft het Bureau ongeveer 40 procedures lopen om de exportmarkten voor diverse varkensvleesproducten te heropenen. In 21 gevallen is reeds een positief resultaat bereikt. Hiertoe behoren landen als Zuid-Korea, Zuid-Afrika, Singapore, Japan, de Filippijnen, Mexico, Maleisië en India. Twee belangrijke markten, China en Australië, zijn nog niet open, en er is zeker geen onmiddellijke verandering voor China omdat er andere dan louter gezondheidsredenen in het spel zouden zijn.
Diricks wijst ook op de rol die bedrijven kunnen spelen bij het openen en heropenen van markten. “Zij moeten ervoor zorgen dat er in deze derde landen vraag is naar hun producten.
Belangrijkste exportbestemmingen buiten de EU
België exporteert momenteel tweederde van zijn varkensvleesproductie, het grootste deel naar EU-landen. Daarmee is België de zevende grootste exporteur van varkensvlees ter wereld, terwijl het met een productie van 1,1 miljoen ton slechts 1% van de wereldproductie voor zijn rekening neemt.
De totale uitvoer naar landen buiten de EU bedroeg in 2017 (vóór de uitbraak van de Afrikaanse varkenspest) 145 miljoen euro. Zuid-Korea was toen een van de belangrijkste exportmarkten voor Belgisch varkensvlees buiten Europa: ongeveer 23 % van alle export buiten de EU ging naar Zuid-Korea. Voordat het invoerverbod werd afgekondigd, was ons land goed voor 3% van de totale invoer van varkensvlees naar dat land. Belgian Meat Office wil blijven inzetten op het promoten van varkensvlees in Korea en zal in het voorjaar 2022 voor het eerst weer deelnemen aan een beurs in dat land.
Bron: VILT
Beelden: David Clarinval
Geef als eerste een reactie