Andreas Decruyenaere uit Mortsel wint de Gouden Eurobeef 2021

Op zondag 26 september 2021 vonden de Eurobeefvakwedstrijden, de Meesterschapvakwedstrijd voor slagers en de Junior-Cup voor jongeren plaats in Kortrijk Xpo, ter gelegenheid van de 17 de editie van de vakbeurs Meat Expo.

Gisterenavond vond de prijsuitreiking onder grote belangstelling plaats. Opvallend veel jongeren zetten sterke prestaties neer.

Op de officiële proclamatie voorzag het protocol in een aantal toespraken. De voorzitter van Meat Expo, Dirk Dupont, bedankte alle aanwezigen voor hun inzet en aanwezigheid na anderhalf jaar coronamiserie. “We zien eindelijk licht in de tunnel. Vanaf 1 oktober vallen alle maskers af. We kunnen nu al terug fysiek contact hebben op dit gigantische evenement  in de slagerswereld. Wij hebben jullie gemist en zijn blij dat we hier het pure vakmanschap straks kunnen belonen”, aldus voorzitter Dupont.

De beide voorzitters van de Landsbond, Ivan Claeys en Philippe Bouillon maakten het afscheid bekend van de voorzitter van de Eurobeefvakwedstrijden Etienne De Vleminck, die nu het voorzitterschap – na 10 edities – zal overdragen aan de jonge generatie. Co-voorzitter Claeys hoopte van binnen drie jaar Etienne De Vleminck terug te mogen verwelkomen als jurylid bij de Eurobeefvakwedstrijden.

Foto 1: De Gouden Eurobeeftrofee 2021 was de kroon op het werk van Andreas Decruyenaere. Na twee Zilveren trofeeën de vorige edities was het nu welverdiend goud. De voorzitter van de Eurobeefwedstrijden Etienne De Vleminck reikte de trofee uit.

Foto 2: Stefaan De Smedt nam de Gouden Poem mee naar huis. Erevoorzitter van de Landsbond, Marc Landuyt, overhandigde het kunstwerk.

David Clarinval, minister van Middenstand, Zelfstandigen, KMO’s, Landbouw en Institutionele Hervormingen, beklemtoonde het belang van het slagersberoep en de enorme inzet, die de slagers en de voedingsector hebben geleverd in de gezondheidscrisis. Hij moedigde de slagers aan om de waarde van hun kennis te benadrukken en hun talenten en passie verder uit te dragen.

Om de daad bij het woord te voegen, lauwerde minister Clarinval de vijf winnaars van de officiële Meesterschapwedstrijd, die tien jaar geleden werd ingericht, en onder het toezicht staat van het Ministerie van Middenstand.

‘Beste’ beenhouwers en finalisten Meesterschapwedstrijd

Om de “beste” Belgische beenhouwer te kunnen worden, moet de slager zijn ambacht bewijzen in volgende productcategorieën:

° ambachtelijk gekookte beenham: Filip Ceusters

° ambachtelijke rauwe beenham: Cedric Mortier

° salami met diameter van minstens 75 mm: Nathalie Van Der Straeten

° Parijse worst met een diameter van minstens 75 mm: Cedric Mortier

Per rubriek dient minimum zilver (minimum 80%) te worden behaald.

De 5 slagers met de beste totaalscore in de hoger vermelde rubrieken, verkrijgen dan de officiële titel van respectievelijk eerste, tweede en derde slager van België 2021. De twee andere laureaten mogen zich vereerd voelen met de titel van “finalist van de officiële Meesterschapwedstrijd voor slagers van België 2021”.

Laureaten Meesterschapwedstrijd 2021

Foto: Glunderende gezichten bij de vijf winnaars van de Meesterschapwedstrijd, met het officiële diploma in de hand. Van links naar rechts: minister Clarinval, 3de beenhouwer van België Filip Ceusters, eerste finaliste Nathalie Van Der Straeten, 1ste beenhouwer van België Cedric Mortier, 2de beenhouwer van België Petra Van Beneden en de jongste finalist van het gezelschap, Joran Delbaere. De co-voorzitters van de Landsbond, Philippe Bouillon en Ivan Claeys genieten mee met de winnaars.

1ste beenhouwer van België: Cedric Mortier

2de beenhouwer van België:  Petra Van Beneden

3de beenhouwer van België:  Filip Ceusters

Eerste Finaliste: Nathalie Van Der Straeten

Tweede Finalist: Joran Delbaere

Foto: Alle winnaars verzamelden voor de pers!

Laureaten van de 14 verschillende rubrieksprijzen

Schotel vers vlees: Ward Blanckaert

Schotel koud buffet: Stephane Marchand

Ambachtelijke kookham: Bjorn De Coninck

Ambachtelijke gezouten ham: Stefaan De Smedt

Ambachtelijke gezouten vleeswaren met uitzondering van ham: Zino Herremans

Ambachtelijke vleesproducten: Joran Delbaere

Ambachtelijke leverbereidingen: Stefaan De Smedt

Ambachtelijke droge worst: Kristof Ranson

Ambachtelijk vleesproduct op basis van bloed: Bart Maertens

Ambachtelijk vleesproduct op basis van gevogelte: San Van Poucke

Ambachtelijke geleibereidingen: Ismaël Martin

Bereide of ovenklare gerechten: Bart Maertens

Salades op basis van vlees: Geert Van Nechel

Speciale ereprijzen

  1. Beker van de Landsbond als bekroning voor de meest verdienstelijke schotel vers vlees inzake promotie, door originaliteit, creativiteit en finesse:  Ward Blanckaert
  2. Beker van Meat Expo voor de schotel koud buffet, die uitmuntte in originaliteit, creativiteit, afwerking en finesse: Stephane Marchand.
  3. Beker van de Grootorde der Belgische Slagers voor het bereid gerecht dat uitmunt door originaliteit, creativiteit, afwerking en finesse: Bart Maertens.

Gouden Poem

De Gouden Poem wordt gewonnen door de persoon, die in de rubriek ambachtelijke kookham, ambachtelijk gezouten ham of ambachtelijk gezouten vleeswaren, ambachtelijk vleesproduct en ambachtelijk vleesproduct op basis van lever het hoogst aantal punten behaalde: Stefaan De Smedt.

Gouden Eurobeeftrofee

De Gouden Eurobeeftrofee wordt toegekend aan de deelnemer, die in de rubrieken  schotel vers vlees, ambachtelijke kookham, ambachtelijke gezouten ham of ambachtelijke gezouten vleeswaren, ambachtelijk vleesproduct en ambachtelijk vleesproduct op basis van lever, alsook bereid gerecht minstens zilver behaalde in elk van deze categorieën en de hoogste totaalscore behaalde: Andreas Decruyenaere

De zilveren en bronzen Eurobeeftrofee 2021 konden dit jaar niet worden uitgereikt, omdat de deelnemende kandidaten niet minstens zilver behaalden in elk van deze categorieën.

Beker Ben Weyts

Minister van Onderwijs Ben Weyts wou, als blijk van erkenning voor de inspanningen die de organisatie levert om jongeren te betrekken bij het beroep, een extra beker schenken.

Deze beker  werd gewonnen door de leerling die de creatiefste vleesschotel

maakte Niels Haiverlain van PIVA, Antwerpen.

Junior Cup 2021

Winnaar: Natan Marschang

Foto: Natan Marschang won de Junior Cup, uitgereikt door erevoorzitter van de Landsbond Willy Verbust.

Schotel vers vlees: Natan Marschang

Schotel koud buffet: Emiel Demolder

Ambachtelijke kookham: Quinten De Buysser

Ambachtelijke gezouten ham: Arne Grymonpré

Ambachtelijke gezouten vleeswaren met uitzondering van ham: Niels Vandijck

Ambachtelijke vleesproducten: Kyara Ghysens

Ambachtelijke leverbereidingen: Natan Marschang

Droge worst: Kobe Magnus

Ambachtelijk vleesproduct op basis van bloed: Memphis Depape

Ambachtelijk vleesproduct op basis van gevogelte: Julie Verkiest

Geleibereidingen: Nathan Depré

Bereide of ovenklare gerechten: Janco Binnemans

Auteur en foto’s: Emilia Van Eynde

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*