Eurobeef tijdens Meat Expo: 850 inzendingen voor de vakwedstrijden staan centraal op Meat Expo

Na drie jaar wachten en een te lange Covid-periode, gingen de deuren van Meat Expo in Kortrijk Xpo opnieuw open. Het vierdaagse feest voor het slagersambacht is begonnen. De vakbeurs voor slagers, traiteurs en de hele vleessector wordt voor de derde keer gelijktijdig georganiseerd met de bakkersbeurs Broodway. Dit jaar kwam daar ook nog eenmalig Taste of Tavola bij. Geniet mee van enkele foto’s die Food & Meat tijdens de jurering van de vakwedstrijden nam.

De beurs duurt vier dagen. De eerste dag stond volledig in het teken van de dynamiek en interactie van de slagers en junioren, die deelnamen aan de Eurobeef, de Gouden Poem, de Junior Cup en/of de officiële Meesterschapvakwedstrijd voor beenhouwers 2021.

Meesterschapwedstrijd

Veel cijfers zijn nog niet bekend, maar een aantal juryleden sprak van 850 inzendingen voor alle wedstrijden.

Voor de Meesterschapvakwedstrijd werden er 120 inzendingen geteld, het dubbele van in 2018. Deze wedstrijd  bestaat uit vier rubrieken en kent een behoorlijk hoge moeilijkheidsgraad.

Deze wedstrijd richt zich specifiek naar de promotie van het ambacht in de vleeswarenrubrieken:

° ambachtelijke kookham, beperkt tot gehele kookham met been, zijnde schenkel en boegpijp;

° ambachtelijke rauwe beenham: rauwe ham met been, zijnde schenkel of boegpijp, met of zonder heupstuk, al dan niet gerookt.

° salami met diameter van minstens 75 mm of meer-n kunst-of natuurdarm, vlees van alle diersoorten is toegestaan.

° Parijse worst met een diameter van minstens 75 mm of meer en met niet gemalen stukken vlees van min 1 cm x 1 cm, in kunst-of natuurdarm, vlees van alle diersoorten toegestaan.

Jurering

Foto: In alle ernst – van links naar rechts – juryleden Andy Saerens, Filip Rosseels en Jef Havermans

Om de wedstrijden in goede banen te leiden, verleenden 100 juryleden en administratieve collega’s hun onbaatzuchtige medewerking aan deze goed voorbereide wedstrijden. Voor de derde keer in de 47-jarige geschiedenis van de Eurobeefvakwedstrijden, vond de jurering ‘openbaar’ plaats. Elke bezoeker kon de juryleden van nabij aan het werk zien in hall 4.

Enkele sfeerbeelden tonen de creativiteit van het ambacht op Eurobeef.

Hier plaatsen we enkele foto’s van zeer mooie schotels die op Eurobeef werden binnengebracht. Opvallend veel sierschotels kwamen van de junioren.

Konijn?!

Deze schotel van junior Natan Marschang was de absolute blikvanger. Voor de eerste keer op Eurobeef – nooit gezien!!- werd een uitgebeend konijn voorgesteld. De legtechniek, de presentatie en de variatie in konijnenvlees waren een pareltje! Terecht met goud bekroond!

Nogmaals Goud

Andreas Decruyenaere werd voor deze schotel met goud bekroond.

Gourmet

De gourmetschotel van Ward Blanckaert behaalde ook goud.

Een zicht op alle inzendingen

De inzendingen voor vleesproducten op basis van lever scoorden opnieuw zeer hoog. Juiste cijfers werden niet meegedeeld.

Uitstalling

Correct verpakt en uitgestald in gekoelde ruimtes!

Auteur en foto’s: Emilia Van Eynde

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*