Meat Expo 2021: vakbeurs met grote aspiraties

We hebben hier lang op gewacht, maar nu kunnen we elkaar eindelijk weer ontmoeten! Van 26 tot 29 september vindt in Kortrijk Xpo een nieuwe editie van Meat Expo plaats. Dit is hét vakevenement voor slagers, traiteurs en de hele vleessector. Tegelijkertijd vinden de bakkerijbeurs Broodway en de delicatessenbeurs Tavola plaats in Kortrijk Xpo. In totaal zullen er niet minder dan 350 exposanten in 6 tentoonstellingshallen vol frisse ideeën en nieuwe inspiraties geven aan alle bezoekers waarnaar sterk wordt uitgekeken!

Gratis toegang voor professionals na registratie op www.meatexpo.be met code 372.

Dit jaar zullen Meat Expo, Broodway en Taste of Tavola alle hallen van Kortrijk Xpo bezetten. Organisator Kortrijk Xpo wil dat u op Meat Expo alles vindt wat u zoekt, van grondstoffen en machines tot afgewerkte producten en complete winkelinrichtingen. “Ons doel is om de wijde wereld van slagers en restaurateurs samen te brengen en hen te inspireren om te excelleren“, vertelt Patricia Huygelier, beursmanager van Kortrijk Xpo.

Een programma met toegevoegde waarde

Patricia Huygelier: “Bij Meat Expo hebben we een lange traditie van prestigieuze professionele wedstrijden. Het ambachtelijke aspect is essentieel. Wij willen de bezoekers helpen hun producten te perfectioneren en tevens de creativiteit stimuleren. Het advies en het oordeel van een vakjury zijn een absolute meerwaarde voor de bezoeker. Kwaliteit is heel belangrijk, want je moet je onderscheiden van je collega’s en concurrenten op de markt.”

Eurobeef vakwedstrijden

Ambachtelijke slagers en leerling-slagers kunnen op Meat Expo meedingen naar de felbegeerde trofeeën van de Landsbond der Beenhouwers, Spekslagers en Traiteurs van België: de Gouden, zilveren en bronzen Eurobeeftrofee, de Gouden Poem en de Junior Cup.

Voor elk product dat minstens 70% haalt, ontvangt u een diploma: de beste reclame voor uw handgemaakte producten in uw slagerij en een goede erkenning van uw knowhow, wat uw klanten zullen appreciëren. U kunt zich tot eind augustus inschrijven op www.meatexpo.be. De vitrine met de deelnemende producten is een echte blikvanger op de beurs.

De Gouden Poem wordt gewonnen door de persoon, die in de rubriek ambachtelijke kookham, ambachtelijk gezouten ham of ambachtelijk gezouten vleeswaren, ambachtelijk vleesproduct en ambachtelijk vleesproduct op basis van lever het hoogst aantal punten behaalt!

Meesterschap of Beste Belgische beenhouwer

Maar daarnaast is er ook de Beste Belgische beenhouwer of Meesterschap-prijs. Om de “beste” Belgische beenhouwer te kunnen worden, moet de slager zijn ambacht bewijzen in volgende productcategorieën: ambachtelijk gekookte beenham, ambachtelijke rauwe beenham, salami en Parijse worst. Per rubriek dient minimum zilver (minimum 80%) te worden behaald. De 5 slagers met de beste totaalscore in de hoger vermelde rubrieken, verkrijgen dan de officiële titel van respectievelijk eerste, tweede en derde slager van België 2021. De twee andere laureaten mogen zich vereerd voelen met de titel van “finalist van de officiële Meesterschapwedstrijd voor slagers van België 2021”.

Onder het toeziend oog van de minister van Middenstand, David Clarinval, wordt de wedstrijd voor de beste slager van België georganiseerd. De vijf beste slagers krijgen een prijs. Op zondag 26 september kunt u de keuring van de producten live volgen, en op dinsdag komen we te weten wie de titel van beste slager van België in de wacht zal slepen. De kandidaten nemen het tegen elkaar op met vier vleesproducten: traditionele gekookte beenham, traditionele rauwe beenham, Parijse worst en salami.

Het Gouden Mes

Op maandag 27 september moeten de jonge leerling-slagers in zaal 4 binnen de gestelde tijd een aantal praktische proeven afleggen om hun vaardigheden te tonen: Het uitbenen van een varkenskarbonade, het ontvliezen van een ontvelde schouder en het verwerken van gehakt en spek tot 3 verschillende kant-en-klare producten. Het Gouden Mes wordt georganiseerd door de Landsbond der Beenhouwers, Spekslagers en Traiteurs van België en Syntra West.

Demonstraties door leerling-slagers

Op dinsdag 28 september kunt u in hal 4 een demonstratie meemaken van de slagers van morgen. Zes Belgische slagersscholen uit de sector dagopleiding sturen twee leerlingen om binnen een bepaalde tijd een gastronomisch gerecht, tepanyaki of fondue te bereiden met hetzelfde startpakket.

Lezing

Op woensdag 29 september krijgen de bezoekers de gelegenheid een lezing bij te wonen van professor Frédéric Leroy. Hij zal wetenschappelijke argumenten aanreiken om eventuele vragen van consumenten over het effect van vlees op de gezondheid en het milieu correct te beantwoorden. “Juiste informatie is belangrijk. Samen met Landsbond en Fenavian willen we ervoor zorgen dat slagers de juiste informatie krijgen,” zegt Patricia.

Broodway en Taste Of Tavola.

Meat Expo valt samen met Broodway, de vakbeurs voor bakkers, banketbakkers, chocolatiers en ijsbereiders. “Er is geen overlapping wat grondstoffen betreft, maar de sectoren vullen elkaar aan en er zijn veel overeenkomsten: Het zijn ambachtslieden die gepassioneerd zijn door hun vak, zij moeten zich richten op kwaliteit, creativiteit en persoonlijke service en zich onderscheiden van de concurrentie, en zij worden ook met dezelfde problemen geconfronteerd,” legt Patricia uit. “Meat Expo” en “Broodway” zullen opnieuw worden uitgebreid met een Tavola ruimte. Vanwege Covid is Tavola uitgesteld tot maart 2022.Patricia:”Om tegemoet te komen aan de wens van de exposanten om hun innovaties aan de klanten voor te stellen en hen live te ontmoeten, organiseren wij de spin-off Taste of Tavola in hal 5.“Honderd bedrijven zullen in een aangepast standconcept een selectie van heerlijke delicatessen voorstellen aan een Belgisch vakpubliek ter voorbereiding van de 20ste (internationale) Tavola in maart 2022”.

Praktisch


Waar? Kortrijk Xpo, zalen 2, 3 en 4.


Wanneer zal het plaatsvinden? 26 september, 10 uur tot 19 uur.
27 tot 29 september, 11 tot 19 uur.


Doelpubliek?
Voor professionals; gratis toegang met online registratie op www.meatexpo.be.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*