Betere kippen! GAIA: “Volg het goede voorbeeld van Colruyt”

GAIA nodigt andere supermarkten in België uit om zich aan te sluiten bij het engagement van Colruyt/OKay inzake het welzijn van vleeskippen. Gaia vraagt dat de suemarkten zich ook zouden aansluiten bij de “European Commitment for a Better Chicken” (EBCC ). “Dit is de doorbraak waar we op hebben gewacht”, zegt Ann De Greef, directeur van GAIA.

Colruyt meldde zonet dat gewoon kippenvlees dat door supermarktketens Colruyt en OKay wordt verkocht, vanaf 2026 aan de EBCC-normen (European Better Chicken Commitment) zal voldoen. Daar staat de keten voortaan garant voor.

Gevogelte

Een verbintenis met EBCC btekent dat men onderschrijft nog enkel vlees van een langzamer groeiend kippenras te verkopen. Een ras dat onder andere profiteert van meer leefruimte. Elk jaar worden 300 miljoen snelgroeiende kippen, de zogenaamde “plofkippen” intensief vetgemest in grote ruimtes en kooien. Die organisaties fokken tienduizenden kippen (gemiddeld 50.000 in Vlaanderen, 20 per m2), die in slechts 42 dagen hun slachtgewicht van 2,3 kg bereiken. Vaak hebben de kippen dan last van kreupelheid, pijnlijke voetwonden en abdominale obesitas.

Supermarkten

GAIA is verheugd dat een groot bedrijf als Colruyt de eerste supermarktketen in België is die zich inzet voor dierenwelzijn om het leven van kippen te verbeteren. “Ik roep andere supermarktketens op om snel het goede voorbeeld van Colruyt te volgen”, besluit Ann De Greef.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*