IFFA: 14-19 mei 2022: scoop op alternatieve eiwitbronnen en nog veel meer!

IFFA-directeur Johannes Schmid-Wiedersheim vertelt hoe het vandaag met IFFA staat. Hij ziet aan het hoge aantal vroegboekingen dat de mensen uit de sector elkaar wensen te ontmoeten. Opvallend is ook de heroriëntatie naar een markt van alternatieve proteïnen! De huidige registratiestatus voor ‘s werelds toonaangevende vakbeurs ligt vandaag hoger dan bij de vorige editie.

De voorbereidingen voor IFFA 2022 zijn al in volle gang. Wat is de huidige registratiestatus?

Johannes Schmid-Wiedersheim: “Uitermate goed. Bij de deadline voor vroegboekingen eind maart hadden we meer inschrijvingen voor de komende beurs ontvangen dan op het tijdstip van de vorige IFFA. De marktleiders uit binnen- en buitenland hebben zich opnieuw ingeschreven en we zien een stijging van de vraag naar expositieruimte met ongeveer 10 procent. Dat is echt bemoedigend en toont eens te meer aan dat IFFA de ‘place to be’ is als het gaat om onderwerpen die voor de sector actueel zijn. En het is een indicatie van hoezeer zowel exposanten als bezoekers uitkijken naar een hervatting van persoonlijke ontmoetingen en een internationale uitwisseling van ideeën en ervaringen. Iedereen wil eindelijk weer partners en collega’s zien, innovaties ontdekken en samen de toekomst van de sector vormgeven. Over het geheel genomen is de vlees- en eiwithandel de crisis relatief ongeschonden doorgekomen. De bedrijven hebben dan ook veel ideeën en
voldoende middelen voor investeringen. Uit een recente enquête onder bezoekers van eerdere beurzen in Frankfurt bleek dat meer dan 80 procent van hen van plan is om in de nabije toekomst te bezoeken. Alles bij elkaar vormt dit een uitstekende uitgangspositie voor IFFA 2022.”


Voor het eerst zullen bezoekers van IFFA 2022 ook kennis kunnen maken met procestechnologie voor alternatieve eiwitten. Hoe is dit tot stand gekomen?

Johannes Schmid-Wiedersheim: “Samen met onze adviesraad van experts en exposanten hebben we vorig jaar besloten om het IFFA-productspectrum uit te breiden met procestechnologie voor plantaardige producten en vlees gemaakt van celculturen. Nu hebben we deze stap officieel gezet voor IFFA 2022. Toch is dit onderwerp niet helemaal nieuw voor de beurs omdat hier in de loop der jaren steeds meer plantaardige projecten zijn ontwikkeld. Inmiddels is de vraag van consumenten naar alternatieven voor vlees en vis aanzienlijk gestegen en is er wereldwijd een snel groeiende markt voor vegetarische en veganistische producten ontstaan. Dit vraagt natuurlijk ook om de oprichting of omvorming van productiecapaciteiten. De IFFA-nomenclatuur heeft altijd betrekking gehad op alle processtadia van de vleesindustrie, van verwerking, via verpakking, tot verkoop. De processen en technologieën voor producten op basis van alternatieve eiwitten zijn zeer vergelijkbaar en veel van onze exposanten zijn al met succes actief in dit segment. Het is dus niet meer dan logisch dat we IFFA een bredere basis geven en het evenement open stellen voor alternatieve eiwitbronnen naast de traditionele thema’s.”

Wat kan IFFA de vlees- en eiwitindustrie bieden?

Johannes Schmid-Wiedersheim: “De methodes voor het verwerken en verpakken van producten van vlees en van alternatieve eiwitten zijn zeer vergelijkbaar en ik ben er zeker van dat de hele eiwitindustrie kan profiteren van de expertise en het innovatievermogen van de bedrijven die op IFFA vertegenwoordigd zijn. Moderne installaties en machines kunnen helpen om de productie te verhogen, om nieuwe productideeën te realiseren, om tot kostenbesparingen te komen en zeker ook veiliger voedsel te garanderen. Dit laatste is een belangrijk onderwerp omdat plantaardige producten ook kunnen bederven. De hoofdthema’s van IFFA 2022 zijn dus belangrijk voor de hele sector en zullen draaien rond productautomatisering en optimalisatie. Ook veel gevraagd zijn specifieke en effectieve stappen naar meer duurzaamheid, waarbij de belangrijkste innovatiegebieden energie-efficiëntie, de vermindering en recycleerbaarheid van verpakkingsmateriaal en het terugdringen van voedselverspilling zijn. Nieuwe verpakkingsontwerpen en trends op het gebied van ingrediënten en specerijen zullen ook in de schijnwerpers staan. Bovendien, plannen we een reeks begeleidende evenementen die inspelen op de interesses van individuele bezoekers. Samen met onze partners, waaronder de Duitse VDMA, de DFV (Duitse slagersbond) en de vereniging voor alternatieve eiwitbronnen (BALPro), werken wij aan een aantal aantrekkelijke formats en inhoud. Ons doel is om het leidende wereldwijde zakenplatform te zijn voor alle spelers in de eiwitbusiness.”


Hoe ziet u de handelsbeurzen zich ontwikkelen tegen de achtergrond van de coronapandemie?

Johannes Schmid-Wiedersheim: “De pandemie vormde natuurlijk een enorme uitdaging voor de internationale beurs- en tentoonstellingswereld. De talrijke verschuivingen en en afgelastingen hebben ook een zware impact gehad op alle exposanten en bezoekers. Grote beurzen zijn nu eenmaal
zeer effectief om zaken te doen, producten te vergelijken en te netwerken. Het zijn ook vitrines voor de nieuwste onderwerpen en innovaties voor hele takken van het bedrijfsleven. Gelukkig lijkt de pandemie af te nemen nu er weer beurzen en congressen in veel Europese landen plaatsvinden. Wij zijn dan ook zeer verheugd dat de nieuwe Coronawet duidelijk stelt dat handelsbeurzen een onafhankelijke, professioneel evenementen zijn en dus duidelijk niet langer in de verbodszone liggen. Naast de regels voor hygiëne, afstand en toegangscontrole, zijn er geen verdere beperkingen op het aantal toegestane bezoekers. Dit is een bemoedigend signaal voor de hervatting van de handelsbeurs en ook iets waar onze exposanten zeer op gesteld zijn. Natuurlijk kan niemand zeggen hoe de pandemie zich wereldwijd zal ontwikkelen. Toch kijken we
optimistisch vooruit en werken we als partner van de sector aan de hervatting van uiterst veilige uitwisseling van mens tot mens van ideeën en kennis.”

IFFA
Technologie voor vlees en alternatieve eiwitten
14 tot 19 mei 2022
Frankfurt am Main
www.iffa.com

www.iffa.com/facebook
www.iffa.com/twitter
www.iffa.com/linkedin
I

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*