Piet Sanders is de nieuwe CEO van Ter Beke

Ter Beke heeft een nieuwe CEO. Vanaf oktober zal Piet Sanders (55) aan het hoofd staan van dit bedrijf met twee belangrijke takken: de charcuterieafdeling en de Come aCasa-divisie. Piet Sanders werkte voorheen bij het Belgische bedrijf Puratos, dat bakkerij-ingrediënten verkoopt. “Hij is de juiste man op de juiste plaatse”, meent de huidige – tijdelijke- CEO Dirk Goeminne.

Het duurde even voor Ter Beke een nieuwe directeur vond. In januari werd het vertrek aangekondigd van de voormalige algemeen directeur, Francis Kint. Toen Kint in juni zijn post verliet, was er nog geen opvolger, zodat de vorig CEO Dirk Goeminne hem tijdelijk verving.

Sanders krijgt de moeilijke taak om het bedrijf weer op de been te krijgen. Toen hij naar de baan solliciteerde, heeft hij een strategisch plan aan de raad van bestuur voorgelegd. Sanders: “ik zie veel ruimte voor groei, zowel geografisch als wat betreft het aanbod van producten en diensten.”

Neerwaarts

Het gaat Ter Beke de laatste jaren niet zo goed. Drie jaar op rij daalden de winsten en vorig jaar was er zelfs een serieus verlies van 2,5 miljoen euro omwille van corona. De zon scheen evenwel eerst nog overvloedig. In 2018 steeg de omzet met 37%, dankzij de vier overnames die Ter Beke en Goeminne, toen CEO, hadden gedaan. De winsten volgden. Maar dat veranderde in 2019 bij het Nederlandse bedrijf Offerman. De Nederlandse voedings- en warenautoriteit beschuldigde Offerman ervan verantwoordelijk te zijn voor de dood van drie mensen en een miskraam. Telkens was er sprake van een listeria-infectie, afkomstig van een bacterie die in een fabriek van Offerman werd gevonden. Ter Beke moest daardoor tonnen vlees terugroepen en vernietigen. In 2020 heeft Ter Beke die Nederlandse fabriek definitief gesloten.

Corona

In 2020 leed Ter Beke op meerdere fronten: in maart en april bleef tussen 15 en 25% van het personeel thuis. Door het gebrek aan personeel, kon Ter Beke niet genoeg produceren. Zelfs toen mensen massaal voorraden insloegen in de supermarkten. En voor de divisie bereide gerechten was corona ook geen geschenk: de mensen die thuis waren, sloegen zelf aan het koken en het bakken, wat de vraag voor bereide producten deed afnemen. De Britse dochteronderneming KK Fine Foods is dan weer voor de meerderheid van haar klanten aangewezen op de horeca en die sloot tijdens corona maandenlang de deuren.

Nieuwe bloei?

“Sanders heeft een goede staat van dienst bij Puratos,” steltt Dirk Goeminne, CEO van Ter Beke. “Hij heeft ervaring in de voedingsindustrie. Zowel in commerciële als operationele managementfuncties. “Sanders moet doorgaan met de integratie van de activiteiten die Ter Beke heeft overgenomen. Bij de integratie van Offerman, is het grootste deel van het werk al afgerond. Maar er is nog ruimte voor verbetering in de organisatiestructuur”, zegt Goeminne. De verschillende bedrijfsonderdelen kunnen worden samengebracht. Tegelijkertijd moet Sanders Ter Beke voorbereiden op nieuwe overnames.

Wie is Piet Sanders?

Piet Sanders is 55 jaar oud. Hij studeerde rechten aan de Katholieke Universiteit van Leuven en bedrijfskunde aan de Universiteit van Salamanca. In 1990 ging hij werken voor het Britse bedrijf Tate & Lyle, dat ingrediënten verkoopt aan levensmiddelenbedrijven. In 2002 stapte hij over naar Reynaers Aluminium, waar hij sales en marketing manager werd. In 2004 trad hij in dienst bij bakkerijproductenleverancier Puratos, waar hij sinds 2020 verkoopdirecteur is.

1 Comment

  1. Beste CEO, raar. Wij doen meer en meer ons inkopen in Frankrijk bij Auchan. Daar zijn geen prijsstijgingen. Wij kopen daar alles: Groenten, vlees, vis, drank. Ik prijs me gelukkig zo dicht bij de grens. Zelfstandigen in Belgiê zijn gewoon ordinaire graaiers.NOOIT GENOEG.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*