Colruyt kreeg ongelijk in geschil met Verbist

Colruyt moet een schadevergoeding betalen omdat het ten onrechte de zakenrelatie heeft verbroken met de familie Verbist van het West-Vlaamse slachthuis, dat drie jaar geleden in opspraak raakte na een vermeend vleesschandaal.

De gebeurtenissen dateren van het voorjaar van 2018, toen het vleesbedrijf Veviba uit Bastenaken zijn erkenning verloor nadat was gebleken dat zijn producten niet aan de voedselveiligheidsnormen voldeden. Het bedrijf maakte deel uit van de Verbist-groep, die een jaar eerder al in opspraak was geraakt met een ander slachthuis in Izegem nadat compromitterende beelden waren gepubliceerd door dierenrechtenorganisatie Animal Rights.

Na het Bastogne-incident in 2018 heeft Colruyt eenzijdig zijn contracten met de bedrijven van de familie Verbist opgezegd, maar de familie Verbist hield vol onschuldig te zijn en stapte naar de rechter. De Brusselse rechter heeft Colruyt veroordeeld tot betaling van schadevergoeding.

Gedeeltelijk eerherstel

De familie Verbist had 38 jaar zonder problemen met de supermarktgroep samengewerkt. “Wij waren de grondleggers van de biorunderen en korte ketenbenadering bij Colruyt. Het bedrijf kende precies onze aankoopprijzen en productiekosten. Colruyt kocht het vlees in de koelcellen van de slachthuizen aan. Zij kwamen elke week alles controleren en hadden op elk moment van de dag vrije toegang tot de vier slachthuizen van de groep. We hebben ook de externe accountants van de firma Vincotte laten komen,” zegt de familie. “Bovendien was het FAVV elke dag aanwezig met verschillende inspecteurs en controleurs en had het ook vrije toegang tot de fabriek van Bastogne.

Onterecht

De berichten in de media over vlees dat niet aan de eisen voldeed, waren onterecht: “Later bleek dat er niets van waar was. Het was een actie georkestreerd door bepaalde Waalse politici. Ons slachthuis in Bastogne ging failliet, waardoor banen verloren gingen. Vandaag is de familie gedeeltelijk gerehabiliteerd. Colruyt werd door de Brusselse rechter veroordeeld wegens niet-betaling van openstaande facturen en moet een schadevergoeding betalen voor de onwettige opzegging van het contract met de bedrijven van de familie.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*