Greenpeace onderzocht Duits varkensvlees en vond bij een kwart antibiotica resistente bacteriën

Een Duits onderzoek van Greenpeace brengt verontrustende resultaten aan het licht. Bij een steekproef van 44 varkensvleesmonsters uit de Noord-Duitse levensmiddelenhandel werden in tien monsters antibiotica-resistente bacteriën ontdekt. Landbouwdeskundige Dirk Zimmermann pleit voor minder dieren en betere kweekmethodes.

De milieuorganisatie Greenpeace heeft bij een willekeurige steekproef van vleesproducten uit Duitse kruidenierswinkels in 23 procent van de varkensvleesmonsters antibiotica-resistente kiemen aangetroffen. Elk vijfde varkensvleesmonster was besmet. Greenpeace heeft de resultaten maandag bekendgemaakt.

Gevogelte was negatief

In totaal werden 50 vleesproducten gekocht en door Greenpeace-activisten onderzocht in Noord-Duitse supermarkten, discountwinkels en fabriekswinkels (Toennies, Goldschmaus en Heidemark). In tien van de 44 varkensvleesproducten werden bacteriën aangetroffen die resistent zijn tegen gangbare antibiotica. De zes onderzochte pluimveemonsters waren daarentegen negatief.

In vier varkensvleesmonsters werden bacteriën aangetroffen die resistent waren tegen het belangrijke reserve-antibioticum solistine. Hoewel de gevaren voor de consument gering worden geacht. Greenpeace waarschuwde maandag in Hamburg echter dat de verspreiding van deze resistenties het in de toekomst steeds moeilijker zou maken infectieziekten bij de mens te behandelen.

Minder dieren en beter

“De vleesindustrie wakkert de verspreiding van antibioticaresistentie aan,” aldus Dirk Zimmermann, landbouwdeskundige bij Greenpeace. “Dieren moeten beter gekweekt worden en hun aantal moet omlaag. Alleen op die manier kan het gebruik van antibiotica in stallen verder worden teruggedrongen.”

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*