Onverpakte levensmiddelen veilig aanbieden in coronatijden via de automatenshop

Hoewel er geen wetenschappelijk bewijs is dat het coronavirus via voedsel wordt overgedragen, hebben sommige consumenten angst. Het Flanders Food COOVIRH-project zocht daarom naar maatregelen, zowel op het vlak van verpakking als van voorzieningen, om werkgevers in de voedingsindustrie, kleinhandelaars en cateringbedrijven te helpen om onverpakt voedsel aan te bieden. De automatenshop was een ideaal middel, vonden zowel ondernemers als consumenten.

Automatenshop of handenvrije bezorgkast

De automatenshop/bezorgkast is een 24/7 handsfree afhaalsysteem met koelvakken die gebruikt kunnen worden voor verschillende soorten voedsel en gekoelde verse maaltijden. Deze automaat is voorzien van een contactloos lockersysteem voor de verkoop en het afhalen van voorafbestelde producten, maar ook voor directe verkoop. De temperatuur wordt constant bewaakt, maar er is ook een niet-gekoelde versie. Als de temperatuur van de kastjes een bepaalde grens overschrijdt, gaat er een alarm af bij de ondernemer en als het koelsysteem defect is, wordt de kast zelfs vergrendeld. Bestellingen kunnen via een website of app worden geplaatst en de betaling kan online, (contactloos) met creditcard, smartphone of door Lockblox zelf worden gedaan. De klant kan het voedsel op het voorafbepaalde tijdstip afhalen met een QR-code, pincode of werknemerspas. Voor de ondernemer is er een online portaal voor beheer en monitoring. Dit geeft een real-time beeld van de verkoop, voorraden en uitgifte.

Resultaten enquête bij ondernemers

Op 17 mei hebben zes ondernemers deelgenomen aan een online enquête. Deze ondernemers hebben al een automatenshop, maar hebben ieder hun eigen specificaties en bieden ook verschillende zaken aan zoals kant-en-klaar maaltijden, vlees, groente, fruit, soepen, tapasgerechten, etc. De 6 ondernemers waren zeer positief over het bedrijf en bevelen het ten zeerste aan, vooral vanwege de flexibiliteit, zowel voor de klant als voor henzelf als ondernemer. De klant bepaalt zelf wanneer hij zijn bestelling komt afhalen en verliest minder tijd dan in de rij in een winkel. Vooral tijdens de Corona-pandemie werd het kastje vaker gebruikt. Als ondernemer weet je de dag ervoor welke bestellingen er voor de volgende dag binnenkomen (een klant kan tot 22.00 uur een bestelling voor de volgende dag plaatsen), zodat je weinig overschot hebt en het werk beter kan worden georganiseerd. Bovendien is het goedkoper om in zo’n bezorgkast te investeren dan om een tweede winkel te openen (geen personeelskosten, lage overheadkosten). De ondernemers gaven de kast een score van 4,6 op 5 voor Covid-veiligheid (met 5: zeer veilig), 4,3 op 5 voor voedselveiligheid (met 5: zeer veilig) en 4,3/5 voor gebruiksgemak (met 5: zeer gemakkelijk). De werkgevers noemden de volgende punten om in gedachten te houden.

  • Plaats de kast bij voorkeur niet in direct zonlicht en zorg ervoor dat hij niet wordt afgedekt. Condensatie kan ook worden opgelost met een luchtgordijn of door te kiezen voor een kast met gesloten deuren.
  • Er is een ondernemer die iedereen aanbeveelt om zich aan te sluiten op een online platform (bv. slagersonline/bakkersonline/…) voor gebruiksgemak.
  • In het begin is het nodig om zich aan te passen qua werkorganisatie, omdat het een nieuwe manier van werken is.
  • Aanvankelijk moet je ook tijd investeren in het maken van een website met alle informatie en foto’s van de producten.

Resultaten enquête bij gebruikers

Op 15 juni werden 7 consumenten geïnterviewd in de slagerij Rondou. Naast de winkel in Leuven heeft slagerij Rondou sinds eind 2019 een online bestelplatform met een fysiek afhaalpunt in Herent ‘Rondou Boetiek’. Het project begon goed met gemiddeld 100 bestellingen per week, maar dankzij corona zijn de bestellingen gestegen naar 400 per week. Twee op de zeven consumenten gaven aan gebruik te maken van de bezorgbox en die handig te vinden. Zo moeten ze niet naar een winkel gaan. Alle consumenten gaven ook aan dat zij het comfortabel vinden om de producten op te halen wanneer het hen uitkomt (meestal op weg van hun werk naar huis). Eén consument stelde dat hij in de begindagen van de coronapandemie zijn bestelling liever via de leveringskast of automatenshop ophaalde dan bij de slagerij zelf uit angst voor COVID-19. Met de kennis van nu suggereren de meeste mensen echter dat het meer een kwestie van gemak en tijdsbesparing is om hun bestelling bij de automatenshop/leveringskast op te halen. Wat de veiligheid van Covid betreft, gaven de consumenten het product een gemiddelde score van 4,85 op 5 (waarbij 5 staat voor zeer veilig).

Een unizo/Buurtsuper-filmpje over de Rondou bestelkast vindt u hier.

Bron: Flanders’ Food

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*