GAIA: “EU-commissie wil kooisystemen uitfaseren”

GAIA is bijzonder verheugd over het voornemen van de Europese Commissie om de kooien van 300 miljoen kippen, varkens, konijnen, eenden, ganzen en kalveren in de EU tegen 2027 geleidelijk af te schaffen. Vicevoorzitter van de Europese Commissie Vera Jourová en commissaris Stella Kyriakides maakten de aankondiging woensdag 30 juni 2021 bekend tijdens een persconferentie.

Die aankondiging is een officieel antwoord op het Europees burgerinitiatief “Stop de kooien”, waaraan 170 organisaties hebben deelgenomen en dat in één jaar tijd 1.397.113 geldige handtekeningen van Europese burgers in 18 lidstaten heeft verzameld (11 meer dan het vereiste minimum van 7), bijna 400.000 handtekeningen meer dan het vereiste minimum van 1 miljoen.

GAIA lanceerde het initiatief in België en verzamelde meer dan 90.000 handtekeningen. Commissaris Kyriakides beschreef het burgerinitiatief, het zesde succesvolle van 75 initiatieven in de afgelopen tien jaar, met het op twee na hoogste aantal handtekeningen, als “een voorbeeld van participerende democratie”.

Kooiloosheid

De Commissie zal tegen eind 2023 nieuwe wetgeving voorstellen, met inbegrip van een beoordeling van de sociale en economische gevolgen en begeleidende maatregelen om de overgang naar kooiloosheid voor de Europese landbouwers haalbaar te maken. Ons besluit is een kans voor de gezondheid, de veiligheid en het welzijn van de dieren en maakt deel uit van de strategie “van bij de boer tot op het bord”,” voegde Kyriakides eraan toe. De Commissie zal ook maatregelen overwegen om ervoor te zorgen dat ingevoerde dierlijke producten voldoen aan de EU-normen inzake dierenwelzijn.

GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch verklaarde: “Vandaag is een grote dag voor het dierenwelzijn. Het belang van het besluit van de EG kan niet worden onderschat. Dit is het begin van een keerpunt voor honderden miljoenen dieren in de EU. De afschaffing van kooisystemen is een belangrijke stap naar het einde van de intensieve/industriële landbouw in de EU. Wij zullen waakzaam blijven tot de Commissie de daad bij het woord voegt. Waakzaamheid is ook geboden om te voorkomen dat gevestigde belangen in de weg komen te staan en de hele operatie ondermijnen. “

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*