Rundvleesslachterij Vion Adriaens zet in op korte keten

In februari 2021 nam het Nederlandse voedingsconcern Vion Food Group rundvleesslachterij
Adriaens in Zottegem over. Het hypermoderne slachthuis wil inzetten op de ontwikkeling van
regionale korte ketens. Door de sterke relaties met de boeren en de maatregelen om diervriendelijkte
slachten, is de kwaliteit van een veilig en smakelijk eindproduct steeds verzekerd.

Vion Food Group is een internationaal voedingsbedrijf in vlees en plantaardige vleesvervangers en is voornamelijk actief in Nederland en Duitsland. Met de overname van Adriaens uit Velzeke bij Zottegem heeft Vion voor het eerst een slachthuis in België. Voor de overname door Vion Food Group werkte Adriaens al een tijdje in loondienst voor de Nederlanders. De hypermoderne en diervriendelijke installaties van dit specifieke runderslachthuis trokken de Nederlanders uiteindelijk over de streep. Pascal De Clerck, Vestigingsmanager van Vion Adriaens geeft een woordje uitleg: “Vion Adriaens is actief in het slachten en versnijden van runderen.Met een slachtcapaciteit van 2.500 runderen per week en twee volwaardige snijzalen, is Vion Adriaens één van de grootste runderslachthuizen van België. Momenteel worden er 1.500 runderen per week geslacht. Nu het bedrijf in handen is van Vion, hopen we opnieuw om te groeien”.

Regionale keten

Respect voor dier en product

Met de overname van Adriaens wil Vion inzetten op de ontwikkeling van regionale ketens. Pascal De Clerck: “ Onze klanten willen weten wat ze kopen en waar het vandaan komt. Door te werken met regionale ketens, weten onze klanten letterlijk welk vlees ze in de kuip hebben. Door voeling te hebben met de lokale boeren en veehandelaars en voornamelijk te werken met runderen van eigen bodem, kunnen we een kwalitatieve en transparante rundvleesketen uitbouwen”.

Diervriendelijk slachten

Vion heeft samen met Adriaens de jongste maanden maatregelen genomen om diervriendelijker te gaan slachten. Pascal De Clerck: “We hebben in ons slachthuis een automatische drijfgang geïnstalleerd, die vrij uniek is in Europa. Het is een methode om het slachten minder stressvol te maken voor de dieren. Nadat de runderen tot rust zijn gekomen in de grote stallen, worden ze door een afgeschermde halfronde gang zonder hoeken geleid, zodat ze niet schrikken of afgeleid worden”.

Veilig en duurzaam voedsel

Vion Adriaens beschikt volgens Pascal De Clerck over een hypermoderne infrastructuur om de voedselveiligheid te kunnen garanderen, zoals snelkoeltunnels en vacuüm cleaners. Andere productiemethoden helpen de slachterij ook om aan de toenemende vraag van duurzaamheid te voldoen. Zo wordt de ecologische voetafdruk verminderd door onder meer afvalwater te recycleren tot drinkbaar water.

Alles is bruikbaar

De duurzaamheid van de sector betekent ook dat er van het runderkarkas niets verloren gaat. Pascal De Clerck: “ We versnijden bijna lees van het karkas tot vlees. Andere delen kunnen vaak als grondstof voor andere producten worden gebruikt. Zo wordt runderhuid verwerkt tot leer en zijn andere restproducten grondstof voor petfood of voor de farmaceutische industrie”.

Parel

Luc De Laet is alvast vol lof over de werking van Vion Adriaens. De topslager uit Hove heeft met zijn bedrijf Butcher’s Store een heus vleesimperium uitgebouwd dat 3 slagerijen, een groothandel en twee restaurants omvat. Het overgrote deel van zijn klanten bevindt zich in de horecasector, met de belevering van meer dan 250 restaurants in binnen- en buitenland. Het spreekt dus voor zich dat alleen maar topkwaliteit goed genoeg is voor deze meesterslager. Na een rondleiding door de slachterij is hij ervan overtuigd dat Vion Adriaens deze kwaliteit kan leveren. Onomwonden vergelijkt hij slachterij Vion Adriaens met een parel

Respect voor dier en product

Luc De Laet: “Schrijf maar op dat ik met mijn bedrijf een dam wil opwerpen tegen de smaakvervlakking. Door het aanbieden van uitzonderlijke vleeswaren wil ik de consument sensibiliseren om minder, maar wel veel beter vlees te eten. Maar om dit te verkrijgen, moeten alle radertjes in de vleesketen optimaal zijn. Het begint met
het partnership met de boeren en veehandelaars, die de beste kwaliteit willen aanbieden. Wie zich beperkt tot de regionale, korte keten, heeft ook meer voeling met deze sector en kan de beste
kwaliteit uitkiezen”.
Maar ook de slachterijen zijn van primordiaal in de supply chain, gaat Luc De Laet verder: “ Runderen die op een diervriendelijke manier geslacht worden, hebben geen stress gehad. En dat heeft een zeer gunstige invloed op de smaak van het vlees. Eigenlijk draait het allemaal om respect voor het dier en het product. En dat is iets dat zeker aanwezig is bij Vion Adriaens”.

Strikte hygiëne

Kwaliteitsvlees kan alleen maar geproduceerd worden als de hygiënische omstandigheden in gans het productieproces optimaal zijn. Luc De Laet keek dan ook nauwlettend toe of er door Vion voldoende geïnvesteerd was in een infrastructuur die de voedselveiligheid kan garanderen. Volgens de topslager is slachterij Vion Adriaens ook op het vlak van hygiëne en voedselveiligheid top. Dat er aan het handhaven van strenge standaarden en normen ook een prijskaartje hangt, heeft volgens Luc De Laet maar weinig belang. “ Wie kwaliteitsvlees wil, moet er voor betalen. Laat een goed product kosten wat het moet kosten. Dan krijgen de mensen tenminste respect met wat er op hun bord ligt”.

VION ADRIAENS
Slachthuisstraat 1 | 9620 Velzeke (Zottegem)
T: +32 9 360 60 11 | E: info.adriaens@vionfood.com

BUTCHER’S STORE BY DE LAET & VAN HAVER
Kapelstraat 102 | 2540 Hove
+32 3 455 26 74 | info@delaet-vanhaver.com

Test: Peter Van Oyen

Foto’s: The Image Factory

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*