Het label “Le Cochon bien-être”: herkomst, welzijn en kwaliteit voorop

Met het label “Le Cochon bien-être” weet de consument onmiddellijk dat hij een kwaliteitsproduct koopt. Charcuterie die in de Ardennen is geproduceerd van lokaal vlees en met respect voor het dierenwelzijn. Hiermee wordt een duurzame aanpak, gerealiseerd door lokale operatoren ondersteund.

Eerste pijler: de garantie van een lokaal kwaliteitsproduct

Het label en het zegel “Le Cochon bien-être” staan voor een engagement ten opzichte van de herkomst van de producten en zijn het resultaat van een nauwe samenwerking tussen Marcassou, lokale boerenfamilies, een lokaal slachthuis (Lovenfosse) en de lokale varkensvoederproducent (Dumoulin). Alle partners van het merk zijn gevestigd in Wallonië, in een straal van ongeveer 100 kilometer rond de fabriek van Marcassou in de Ardennen. Het lokale aspect staat dus centraal in het merk, tijdens het hele proces.

Sébastien Lenoir, directeur van de Marcassou-fabriek in Champlon, legt uit: “Bij Marcassou bieden we al meer dan 60 jaar Ardense kwaliteitsproducten aan. En dat zal zo blijven met het gamma “Le Cochon bien-être”. Met dit label gaan we verder: we kopen lokaal in bij 9 lokale familiale landbouwers om de afkomst en de kwaliteit van het vlees te waarborgen, evenals in de wetenschap dat het om ondernemingen gaat met oog voor duurzaamheid. Zo steunen we de lokale economische ontwikkeling via een sterk partnerschap met familiebedrijven in de regio. Alle partners van dit label moeten voldoen aan een streng lastenboek, zowel op het vlak van landbouw als van dierenwelzijn.

Dierenwelzijn is een prioriteit

De tweede pijler van het label “Le Cochon bien-être” is gebaseerd op het respect voor het dierenwelzijn, een van de prioriteiten van Marcassou. Het label verbetert de omstandigheden van de varkens en garandeert hen meer ruimte in hun hokken, speeltjes om hen te vermaken en kwaliteitsvol transport.

De varkens worden ook niet gecastreerd, wat dit label zeer uniek maakt. Ze krijgen ook geen antibiotica en worden gevoed met een natuurlijk, graanrijk en plantaardig dieet.

Guillaume Surlémont van Solières Farm legt uit: “Het label garandeert dat de boerderijen familiebedrijven zijn en een gesloten cyclus hebben, de biggen worden op de boerderij geboren en blijven daar. Daardoor kunnen wij als landbouwers beter voor onze dieren zorgen en hebben we meer controle over onze productie en de kwaliteit ervan. Dit label heeft dus voordelen voor iedereen, de varkens, de boeren en natuurlijk de consumenten.”

Groene label

De producten van Marcassou met het “Cochon bien-être”-label zijn nu verkrijgbaar in de supermarkten en herkenbaar aan het groene “Le Cochon bien-être”-logo.

Marcassou Marcassou, dé specialist in lang gerijpte Ardense salami’s en gerookte ham, is een merk van Imperial Meat Products en maakt sinds 1966 vleeswaren van topkwaliteit. De natuurlijke, authentieke smaak waarvoor Marcassou gekend staat, wordt gewaarborgd door een langdurige traditionele productieperiode (“A l’aise. Goed leven da’s tijd nemen”). Elk product van Marcassou heeft zijn eigen specifieke recept, smaak en droogperiode en wordt altijd volgens de ambachtelijke traditie bereid, in combinatie met de modernste productiemethoden en rijpingsprocessen. Stukjes vers vlees van de hoogste kwaliteit worden gemengd met fijne kruiden om vervolgens gerookt en gedroogd te worden. Ontdek het volledige gamma op de website www.marcassou.be.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*